İnternet ortamında uzaktan kontrol sisteminin incelenmesi ve bir uygulama geliştirilmesi
Study of internet based remote control system and developing and application
  1. Tez No: 134578
  2. Yazar: MERT ŞİMŞİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DİKENELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Jini teknolojisi, uzaktan kontrol sistemleri, Internet üzerinden uzaktan kontrol, ev otomasyonu, ev ağlan, elektronik arayüz, aygıtsal“proxy”, ağ servisi, basit ev aygıtları, Jini technology, remote control systems, Internet based remote control, home automation, home networks, electronic interface, device proxy, network service, simple household devices
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET INTERNET ORTAMINDA UZAKTAN KONTROL SİSTEMİNİN İNCELENMESİ VE BİR UYGULAMA GELİŞTİRİLMESİ ŞÎMŞÎR, Mert Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz DÎKENELLÎ Şubat 2003, 68 sayfa Günlük yaşantımızın her safhasına girmeye başlayan Internet uzaktan kontrol alanında da yerini almıştır. Uzaktan kontrol sistemleri kullanılarak bilgisayar yazılım ve donanımının, dijital, analog ve mekanik aygıtların kontrol edilmesi ve yönetilmesi mümkündür. Internet'i ya da Intranet'i kullanarak oturduğumuz yerden, evimizdeki ışıklan açıp kapatabilir, klimamızın sıcaklık derecesini ayarlayabilir, ofisimizdeki sunucuyu, güvenlik aygıtlarını kontrol edebiliriz. Bu tezde, uzaktan kontrol kavramının en etkin ve sık kullanılan türlerinden biri olan ev ağları ve otomasyon sistemleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sunduğu avantajlar ile uzaktan kontrol sistemlerinin kurulmasmda kullanılabilecek bir yazılım platformu olan Jini teknolojisi üzerinde ayrıntılı bir biçimde durulmuştur. Geliştirilen uygulamada bu teknolojiden ve, yazılımsal ve donanımsal tasarımlardan faydalamlmıştır. Gerçekleştirilen uygulama basit analog ev aygıtlarının uzaktankontrolünü bir yerel ağ veya Internet üzerinden mümkün kılmaktadır. Bunların sonucunda, Jini platfomu kullanılarak bugünün ve geleceğin aygıtlarıyla ev otomasyonu hizmetleri verilebilmesi hakkında bir bakış açısı sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT STUDY OF INTERNET BASED REMOTE CONTROL SYSTEM AND DEVELOPING AN APPLICATION ŞİMŞİR, Mert MSc in Computer Eng. Supervisor: Doç. Dr. Oğuz DÎKENELLÎ February 2003, 68 pages Internet, that has begun to enter every stage of our daily life, has taken its place in remote control field. It is possible to control and manage computer software and hardware, digital, analog and mechanical devices by using remote control systems. We can turn on or turn off lights at home, set the tempature of air conditioner, control the server and security devices at our office by using Internet or Intranet. In this thesis, home networks and automation systems which is an effectively and frequently used kind of remote control systems, is studied in detail. Jini technology, that can be used in implementation of remote control systems because of its advantages, is also studied in detail. The application we developed uses this technology and, software and hardware designs. The implemented application makes possible to control simple analog household devices over a local network or Internet. As a result of these, a point of view about giving home automation services with today's and tomorrow's house hold devices by using Jini technology, is presented.