Surface properties of biologically produced rhamnolipid mixtures
Biyolojik olarak üretilen rhamnolipid karışımlarının yüzey özellikleri
- Tez No: 134577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. ŞERİFE HELVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rhamnolipid, surface tension, interfacial tension, foam formation and ability, viscosity
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
BİYOLOJİK OLARAK ÜRETİLEN RHAMNOLİPİD KARIŞIMLARININ YÜZEY ÖZELLİKLERİ ÇELENK, Dilek Yüksek lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şerife Ş. HELVACI Ocak, 2003, 90 sayfa Bu tezde biyolojik olarak üretilen glikolipidlerden rhamnolipidlerin, çözelti davranışları, yüzey ve arayüzey özellikleri pH=6.8 de incelenmiştir. Farklı R2/R1 oranlarındaki rhamnolipid karışımları ile hazırlanan çözeltilerin yüzey ve arayüzey gerilimleri rhamnolipid konsantrasyonuna bağlı olarak tayin edilmiştir. Aynı R2/R1 oranlarındaki rhamnolipid karışımları ile tuzlu çözeltiler hazırlanıp bu çözeltilerin de yüzey ve arayüzey gerilimleri rhamnolipid konsantrasyonuna ve tuz konsantrasyonuna bağlı olarak tayin edilmiştir. Aynca rhamnolipid çözeltilerinin kitlesel faz vizkozitesi ve iletkenlikleri de ölçülmüştür. Elde edilen bu veriler ışığında farklı R2/R1 oranlarındaki rhamnolipid çözeltilerinin uygulama alanları belirlenecektir. Anahtar Kelimeler Rhamnolipid, yüzey gerilimi, arayüzey gerilimi, köpük oluşumu, viskozite, köpük kararlılığı *SS£5
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT SURFACE PROPERTIES OF BIOLOGICALLY PRODUCED RHAMNOLIPDI MIXTURES CELENK,Dilek MSc in Chemical Engineering Supervisor AssocProf Dr. Şerife Ş. HELVECI January 2003, 90 pages In this thesis, surface properties of biologically produced rhamnolipid mixtures, and the effects of R2/R1 ratio and the effect of salt on the rhamnolipid solutions are investigated. The application fields of the rhamnolipid mixtures at different R2/R1 ratios will be determined from the investigating surface properties.