Alan programlanabilir kapı dizisi kullanarak nöroyonga tasarımı
Neurochip design using field programmable gate array
- Tez No: 134579
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDOĞAN SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alan programlanabilir kapı dizisi, nöroyonga, yapay sinir ağlan, VHDL, paralel işleme, Field progrmmable gate array, neurochip, artificial neural networks, VHDL, parallel processing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET ALAN PROGRAMLANABİLİR KAPI DİZİSİ KULLANARAK NÖROYONGA TASARIMI UNSAL, Serkan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aydoğan SAVRAN Eylül 2003, 52 sayfa Bu tezde, alan programlanabilir kapı dizileri (FPGA) kullanarak bir yapay sinir ağı (YSA) donanımı gerçeklenmiştir. Çok katmanlı ileri beslemeli YSA yapılan için bir sayısal sistem mimarisi tasarlanmıştır. Bu mimari tasarımcının giriş, çıkış ve her bir katmandaki nöron sayılarım belirleyebileceği şekilde genelleştMlmiştir. Tasarım VHDL donanım tanımlama dili kullanılarak yapılmıştır. Bu sayede tasarım farklı FPGA platformlarında çalıştırılabilir duruma getirilmiştir. Tasarım Xilinx firmasının Virtex FPGA' ini kullanan ve bilgisayarın PCI veri yoluna takılan bir geliştirme kiti üzerinde gerçeklenmiştir. Bu donanım üzerinde standart YSA problemlerinden bazıları için tasarım gerçeklenmiştir ve sonuçlar olması gereken değerlerle karşılaştırılarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT NEUROCHIP DESIGN USING FIELD PROGRAMMABLE GATE ARRAY ÜNSAL, Serkan MSc in Electrical-Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Aydoğan SAVRAN September 2003, 52 pages In this thesis an artificial neural network (ANN) hardware is implemented using field programmable gate arrays (FPGA). A digital system architecture is designed for multilayer feedforward ANNs. This architecture is generic so that the designer can customize the hardware by changing the number of inputs, outputs and neurons in each layer. The ANN hardware is designed using VHDL hardware description language. So the design is applicable to various FPGA platforms. The design is implemented on an FPGA development kit carrying a Xilinx FPGA chip and which resides on the PCI bus of a host computer. The validity of the design is demonstrated by its application to a couple of classification problems and the results are compared with actual values.