Yığma yapıların çelik ve betonarme takviyesi, uygulanabilirliği ve yapım hataları
Steel and reinforced concrete strengthening, feasibility and construction error of masonry structures
- Tez No: 134598
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma Yapı, Hasar, Onarım, Güçlendirme, Masonry Structure, Damage, Repair, Strengthening
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
V ÖZET YIĞMA YAPILARIN ÇELİK VE BETONARME TAKVİYESİ, UYGULANABİLİRLİĞİ VE YAPIM HATALARI KAYA, Erkan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hikmet AYDIN Ağustos 2003, 112 sayfa Bu tezde hasarlı veya kısmen yıkıma uğramış yığma yapıların onarımı ve güçlendirilmesi incelenmiştir. Onaran ve güçlendirme tekniklerinde betonarme ve çeliğin hangi durumlarda ve ne şekilde kullanılabileceği üzerinde durulmuştur. Yurdumuzda özellikle Anadolu ve kırsal kesimlerde mevcut bir çok yığma yapı mevcuttur. Günümüzdeki ekonomik koşullar nedeniyle de böyle devam edeceği düşünülmektedir. Bütün bu yığma yapı tasarımlarında yanlış uygulamalar, yığma yapıların hasar görmesinde etkili olan iç ve dış etkiler incelenerek bunların nasıl önlenebileceği araştırılmıştır. Ayrıca manevi ve kültürel değere sahip tarihi yapıların hemen hepsi yığma yapı tarzında yapılmışlardır. Bu tarihi yapıların gerek yeniden kullanılabilir hale gelmesi gerekse turizme açılabilmesi için restore edilmeleri esnasında birçok hasar onarımı ve güçlendirme çalışmalarına gerek duyulmaktadır. Bu tez kapsamında az veya çok hasarlı tarihi ve yığma yapıların onarımları ve güçlendirme teknikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT STEEL AND REINFORCED CONCRETE STRENGTHENING, FEASIBILITY AND CONSTRUCTION ERROR OF MASONRY STRUCTURES KAYA, Erkan MSc. In Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hikmet AYDIN August 2003, 112 pages In this thesis, the repair and reinforcement of damaged or partially demolished masonry structures are investigated. Reinforced concrete and steel will be used in which situations in the repair and reinforcement techniques are explained. There are a lot of masonry structures in Anatolia and rural areas of our country. It will continue like this because of the economical situations. Wrong applications in the design of masonry structure and internal, external effects which are effective in the repair of masonry structures are investigated. Most of the historical structures are made in a style of masonry structure. A lot of repair and reinforcement work is needed during the restoration for either usage or tourism of these historical structures. This thesis includes the repair and reinforcement techniques of little or very damaged historical and masonry structures.