Menemen Ovası'ndaki toprak termik profilinin çıkarılması üzerine bir araştırma
A Research on farming thermal profile of ground in Menemen Basin
- Tez No: 134599
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ŞEMİ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak sıcaklığı, hava sıcaklığı, toprak termik profili
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET MENEMEN ÖVASIND AKİ TOPRAK TERMİK PROFİLİNİN ÇIKARILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SEZER, Ayşen Ebru Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. A.Şemi AKSOY Eylül 2003, 46 sayfa Bu çalışmada Menemen toprak sıcaklığının çok yıllık değerleri kullanılarak Menemen' de toprak termik rejimi incelenmiştir. Çalışma, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Menemen Araştırma Enstitüsü' nden alman 1956-2001 yıllarına ait iklim verilerini kapsamaktadır. Toprak sıcaklıkları uluslararası standartlara göre 5, 10, 20, 50 ve 100 cm toprak derinliklerinden elde edilen sıcaklık değerleridir. Bu değerler belli yasalara göre incelenmiştir. Toprak sıcaklık değerlerindeki aylık değişimler ve bu değişimlere hava sıcaklığı ve yağış miktarının etkisi grafikler halinde gösterilmiştir. Hava sıcaklığı ve yağış miktarı ile toprak sıcaklıkları arasında bir ilişki olduğu anlaşılmış ve bu değerlerde meydana gelen değişimin toprak sıcaklığında dalgalanmalara neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON FARMING THERMAL PROFILE OF GROUND IN MENEMEN BASIN SEZER, Ayşen Ebru Master Thesis, Division of Agricultural Structures and Irrigation Thesis Consultant Prof. Dr. A. Semi AKSOY September 2003, 46 pages In mis research, the soil regime in Menemen is investigated by using a lot of annual soil's data. Data of climate taking place in this study were collected from General Management of Rural Ministration, Menemen Research institute and they cover the years 1956-2001. The ground temperature values are those values which werw obtained from depths of 5, 10, 20, 50, and 100 cm in accordance with international standarts. These values are investigated with some rules. The mothly changes of ground temperature values and effect of air temperature and quantity of precipitation on these changes were indicated in the form of graphics. It was found that there is a relation between ground temperature values, air temperature values and quantity of precipitation. The idea was reached at that the fluctuations occurring on the air temperature result in the fluctuations on the ground temperature. Key Words : Ground Temperature, air temperature, ground thermal profile.