Toprakta potasyum tayininde kullanılan bazı kimyasal ve biyolojik yöntem sonuçlarının doğal radyoaktif potasyum (K40) ölçümleriyle karşılaştırılması
Comparison of the chemical and biological K determination methods with the naturally radioactive potassium (K40) measurements in soil
- Tez No: 134597
- Danışmanlar: PROF. DR. RAFET KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak, K-40, K belirleme metotları, bitki besleme, Soil, K-40, K determination methods, plant nutrition
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET TOPRAKTA POTASYUM TAYİNİNDE KULLANILAN BAZI KİMYASAL VE BİYOLOJİK YÖNTEM SONUÇLARININ DOĞAL RADYOAKTİF POTASYUM (K40) ÖLÇÜMLERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI ÇOLAK, Bihter Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rafet KILINÇ Ağustos 2003, 46 sayfa Toprakta K tayininde kullanılan yöntemlerin sonuçlarını K-40 ölçümleriyle karşılaştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada 1 N HNO3 ve %48 HF+%72 HCIO4 dışındaki kimyasal yöntemlerden ve K fiksasyon çalışmalarından sonuç alınamamıştır. %48 HF+%72 HCIO4 yöntemi K- 40 yoluyla saptanan total K' un %75' ini, 1 N HNO3 yöntemi ise %57'sini ölçebilmiştir. Bu bulgular toprakta total K tayininin K-40 ölçümleriyle yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. Neubauer yöntemi total K' un %2.5-3.0 kadarını 1 N HN03 yöntemi ise %6' sim vermektedir. Bu yüzdelerden yararlanarak toprakların total K kapsamları tahmin edilebilir. Bu araştırma K-40 ölçümlerinin toprak verimliliği ve bitki besleme konularında başarıyla kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COMPARISON OF THE CHEMICAL AND BIOLOGICAL K DETERMINATION METHODS WITH THE NATURALLY RADIOACTIVE POTASSIUM (K-40) MEASUREMENTS IN SOILS ÇOLAK, Bihter Msc. in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Rafet KILINÇ August 2003, 46 pages The main objective of this research work is to compare the results of K determination methods with the K-40 measurements in soils. The results of % 48 HF+ % 72 HC104 and IN HN03 methods are equal respectively to 75 and 57 percent of total and non exchangeable K contents of the soils which were determined by radiometric method. The other chemical methods and K fixing capacity studies have not yielded acceptable results. These findings suggest that the total K contents of soil should be determined by y spectroscopy method. 1 N HNO3 and the Neubauer's results were found equal to % 6 and % 2.5-3.0 of total K contents of the soils determined by K-40 measurements. Using these percentages it is possible to guess the total K contents of soils. This research suggests that the K-40 measurements method can be successfully used in the field of soil fertility and plant nutrition.