Bazı Ege denizi ve Kuzey Atlantik balık türlerinin IEF (isoelectric focusing) yöntemiyle karakterizasyonu
Characterization of some Aegan and North Atlantic fish species by IEF method
  1. Tez No: 134617
  2. Yazar: CAN ALTINEL ATAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ÇAKLI, DR. HARTMUT REHBEİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tür tayini, elektroforez, izoelektrik odaklama, PAGE, Species identification, electrophoresis, isoelectric focusing, PAGE
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
V ÖZET BAZI EGE DENİZİ VE KUZEY ATLANTİK BALIK TÜRLERİNİN IEF (İZOELEKTRİK ODAKLAMA) YÖNTEMİYLE KARAKTERİZASYONU ALTINEL ATAMAN, Can Doktora Tezi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Danışmanlar: Doç.Dr.Şükran ÇAKLI Dr.Hartmut REHBEIN Mart 2003, 117 sayfa Tür tayini çalışmaları, işleme teknolojisinde doğru türlerin kullanılmasının kontrolünde, ihracat ve ithalatı yapılan hammaddelerin orijin tayini çalışmalarında, tehlikede olan türlerin korunmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tezde, Ege Denizi'ne ait 38 balık türünün IEF (Isoelectric Focusing) tekniği ile sarkoplazmik protein şablonlarının oluşturulması ve bant analizleri çalışmaları, su ürünlerinde başlıca bozunma bileşenleri olarak kabul edilen amonyak, TMA, DMA ve TVB-N analizleri ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar 7 Kuzey Atlantik, 3 Pasifik ve 2 Kültür Balıkçığı türü için de yapılarak başta benzer türler olmak üzere karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu amaçla Almanya'nın Hamburg kentinde bulunan“Institut für Fischereitechnik und Fischqualitat”a getirilen örneklerin öncelikli olarak bozunma analizleri daha sonra ise poliakrilamid jeller ile elektroforez uygulamaları ve j ellerin optik düzeneğe bağlı olarak bant analizleri sözkonusu enstitü'nün Biyokimya bölümü'ndeVI gerçekleştirilmiştir. Bulgular kısmında tüm türlerin verdiği bantların optik yoğunlukları, izoelektrik noktaları ile birlikte sunulmuştur. Bozunma bileşenlerinin analiz sonuçlarının tanımlama çalışmalarını etkilemeyecek düzeyde olduğu tesbit edilmiştir. Ege Denizi türleri içinde bantlar incelendiğinde ortalama izolektrik nokta değeri açısından en yüksek değeri (bazik bölge)7,91 ile tirsi, en düşük değeri (asidik bölge) 5,39 ile mezgit, bantların ortalama optik yoğunlukları ele alındığında en yüksek değeri 0,368 ile dil, en düşük değeri 0,129 ile köpek balığı vermiştir. Kuzey Atlantik türleri içinde bantlarının ortalama izoelektrik nokta değerleri açısından en yüksek değeri 7,14 ile uskumru, en düşük değeri ise 5,26 ile mezgit vermiştir. Bantların ortalama optik yoğunlukları açısından ise en yüksek değer 0,360 ile morinaya, en düşük değer ise 0,163 ile çaça balığına aittir. Çalışmayla esasen Ege Denizi türleri hakkında bu konudaki ilk bilgileri çok hassas olarak elde edip ham materyalde türlerin“parmak izleri”olarak tanımlanabilecek şablonların çıkarılması ile Ege Denizi türleri için hem bir veri tabanı oluşturmak hem de bu konuda ileride yapılacak çalışmalara ışık tutmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT CHARACTERIZATION OF SOME AEGEAN AND NORTH ATLANTIC FISH SPECIES BY IEF (ISOELECTRIC FOCUSING) METHOD ALTINEL ATAMAN, Can Ph.D. Thesis Department of Fishing and Processing Technology Supervisors: Assoc. Prof.Dr. Şükran ÇAKLI Dr.Hartmut REHBEIN March 2003, 1 1 7 pages Studies that focused on species identification are widespread to control using right fish species in products, to determine origin of imported-exported materials, protect some species in danger and to built IEF databases. In this thesis, sarcoplasmic protein patterns and band analysis of 38 Aegean fish species and ammonia, TMA, DMA, and TVB-N determination as main decomposition components were done by 38 Aegean Sea, 7 North Atlantic, 3 Pasific and 2 cultured species with comparison of main familiar species. Samples transported to“Institut fur Fischereitechnik und Fishqualitat”in Hamburg-Germany, electrophoretic applications with polyacrylamide gels and band analysis by apparatus featured with optic system after decomposition determinations in biochemistry department of same institute. Optic densities and isoelectric points of bands that given by all species wereVIII presented in the part of results. It was detected that decomposition values were not effected on identification studies. In Aegean species, greatest value of mean isoelectric point is 7,91 of shad and lowest in whitting as 5,39. In North Atlantic species, these values are detected as 7,14 in mackerel and 5,26 in whitting respectively. If it is focusing on optic density, darkest band values are 0,396 in sole for Aegean and 0,360 in cod for North Atlantic species and brightests belong to shark with 0,129 for Aegean and sprat with 0,163 for North Atlantic species were detected. With main objective of this study, It's aimed to be support by creating these databases of patterns which can be described“fingerprints”of species for Aegean species for the first time.