Su ürünleri pazar yapısı, tüketim deseni ve tüketimi arttırmaya yönelik modeller
Structure of seafood sector, consumption pattern and suitable promotion models
- Tez No: 134618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÖKER ELBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Su ürünleri, tüketim, pazarlama, promosyon
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Dünya genelinde sağlıklı ve doğal gıdalara yöneliş, su ürünleri tüketiminde de etkisini göstermektedir. Buna karşın, Türkiye' de kişi başına yıllık su ürünleri tüketimi ortalama 7-8 kg civarındadır. Su ürünleri tüketimini sınırlandıran etkenlerin başında, su ürünleri pazarındaki düzensiz oluşum, tazelik ve hijyen koşullarına uygun olarak sunumunda yaşanan sorunlar, ürün seçeneklerinde görülen az çeşitlilik ve en önemlisi tüketicilerin gıda tüketim alışkanlıkları gelmektedir. Bu çalışmada, su ürünleri tüketimini şekillendiren ve tüketim sıklığını belirleyen başlıca etkenler, belirlenen coğrafya bölgelerinde yürütülen su ürünleri tüketim anket çalışmalarından elde edilen orijinal veriler ve sektörel incelemelerle ortaya çıkarılmış, su ürünleri sektörünün yapısı, Avrupa Birliğindeki su ürünlerinin sektörel yapısı ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın son bölümünde, Avrupa Birliği genelinde su ürünleri tüketimini arttırmaya yönelik getirilen düzenlemeler derlenmiş ve kimi ülkelerde gerçekleştirilen çalışmalar incelenerek, Türkiye' ye uygun modeller, pazarlama stratejileri, doğrudan tüketici promosyonları ve eğitim çalışmaları başlıkları altında gruplandırılarak, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The effects of healthy food consumption trend around the world would also be seen in the consumption of seafood. Reversely, the seafood consumption per capita in Turkey was reported as average 7-8 kg per year. The major limiting factors for seafood consumption would be listed as; lack of organization in the seafood market, problems in freshness and hygene of the marketing seafood, less variety in the market and mainly consumption habit of the consumer. In this study, main factors which are forming the consumption pattern and frequency of seafood has been studied by the assistance of original data collected from the regional consumption surveys and detailed sectorial inspections. The structure of seafood sector is also compared with the European Union. In the last section of research, promotional activities which aim to increase the seafood consumption in Europe has been determined and available promotion models proper for Turkey, were discussed under the titles of marketing strategies, direct consumer promotions and training activities. Keywords : Consumption, marketing, promotion