Manyetik aktif çift yıldızların yüzey yapılarının modellenmesi
Surface modelling of the magnetically active binary stars
  1. Tez No: 134660
  2. Yazar: ÖMÜR ÇAKIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER İBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: yıldız etkinliği, yakın çiftler, örten çiftler, yıldız lekeleri, stars activity, close binary, eclipsing binary, starspots
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Astrofizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
V ÖZET MANYETİK AKTİF ÇİFT YILDIZLARIN YÜZEY YAPILARININ MODELLENMESİ ÇAKIRLI, Ömür Doktora Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cafer İBANOĞLU Kasım 2003, 117 sayfa Bu tezde RS CVn türü örten çift RT Lacertae'nin uzun dönemli (1965-2000) ışık eğrileri analiz edilmiştir. RS CVn türü yıldız olan ER Vul'un ise 1974-2003 yıllarına ait ışık eğrileri analiz için elde edilmiştir. İki yıldızında 2000 yılma ait tayfsal gözlemleri yapılmıştır. RT Lac yıldızına ilişkin 1965-2000 yıllan arasında elde edilen B ve V renklerindeki ışık eğrileri Maksimum Entropy, Tikhonov ve Invers Problem yöntemleriyle analiz edilmiş, sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. İki sisteme ait tayfsal gözlemlerden elde edilen sonuçlar, ışık eğrileri ile karşılaştırılmıştır. RT Lac ve ER Vul örten çiftlerine ait tayfsal gözlemlerden Ha çizgileri ayırt edilerek incelenmiş ve bu çizgilerden elde edilen eşdeğer genişlikler ışık değişimleri ile karşılaştırılmıştır. Yıldız yüzeylerinde manyetik etkinlikten kaynaklanan yapılar tayfsal gözlemlerle de kendini gösterdiği kanıtlanmıştır. Maksimum Entropy, Tikhonov ve Invers Problem yöntemleriyle analiz edilen RT Lac'ın B ve V rengi ışık eğrilerinin analiz sonuçlan genel olarak birbiriyle uyumludur. Üç yöntemle de elde edilen yıldızlar üzerindeki etkin yapıların değişimi ve yapılan O-C analizi sonuçlarının karşılaştırılmasıyla yörünge dönem değişimi ile etkinlik çevrimi arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Yıldız yüzeyinde aktif yapılar büyüdüğünde yöründe dönemi uzamaktadır. Etkin yapıların yıldız üzerinde bulunmayı tercih ettikleri boylamlar Maksimum Entropy ve Tikhonov yöntemlerine göre 0° ile 180° dir. Invers Problem yöntemiyle aktif boylamlar, 45° ve 170° bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SURFACE MODDELLING OF THE MAGNETICALLY ACTIVE BINARY STARS ÇAKIRLI, Ömür Ph.D. Thesis, Department of Astronomy and Space Sciences Supervisor: Prof. Dr. Cafer İBANO?LU November 2003, 117 pagess In this thesis, the long-term photometric light curves of the RS CVn type eclipsing binaries RT Lac, spanning the years 1965-2000, have been analysed. The light curves of ER Vul have been collected for the analysis. The spectra of both systems were taken in the year 2000 and analyzed for revealing their magnetic activity. For the RT Lac, the light curves obtained in B and V band between 1965-2000 were analysed with three different methods namely by Maximum Entropy, Tikhonov and Inverse Problem and the results were compared. The results based on spectral analyses were also compared with the light curves of the RT Lac. For the two systems, the equivalent widhts of the Ha lines were compared with the light variations. The structures due to the magnetic activity on the surfaces of the stars were found to be manifested themselves also in the spectra. The results of the B and V light curves analyses with the methods Maximum Entropy, Tikhonov and Invers Problem are in agreement with each other. The changes in magnetically active structures on the component inferred from three independent methods and their comparison with the results obtained from O-C analysis are used to find a correlation between the activity cycle and period changes. Orbital period is found to be increasing when the active structures are enlargening. The longitudes which the active structures prefer to be located on are found to be 0° and 180° with the Maximum Entropy and Tikhonov methods, while the Inverse Problem method gives 45° and 175° for active longitudes.