Türkiye'nin Ege denizi kıyıları sublittoral decapod (Crustacea) türleri ve biyo-ekolojik özellikleri
Decapoda (Crustacea) species in the sublittoral zone of the Turkish Aegean sea coast and their bioecological features
- Tez No: 134661
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER KATAĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Crustacea Decapoda, taxonomy, morphology, biöecology, the Turkish Aegean Sea
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
V ÖZET TÜRKİYE'NİN EGE DENİZİ KIYILARI SUBLİTTORAL DECAPOD (CRUSTACEA) TÜRLERİ VE BİYO-EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ ATEŞ, A. Suat Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Tuncer KATAĞAN Eylül, 2003, 225 sayfa Bu çalışmada, Türkiye'nin Ege Denizi kıyılarında kuzeyde Saros Körfezi ile güneyde Marmaris arasında kalan bölgenin sublittoral zonu araştırma alam olarak seçilmiştir. Örnekler Temmuz, Ağustos ve Eylül 2000 tarihlerinde 5-183 m derinlikler arasında kalan toplam11O istasyondan bimtrol, drej ve grap kullanılarak toplanmıştır. Araştırma alanından toplanan örnekler, önce makroskobik daha sonra binoküler stereo-mikroskopta mikroskobik olarak incelenmiştir. Örneklerin morfolojik özelliklerinin incelenmesi, literatür bilgileri ile karşılaştırılması ve teşhisleri sonucunda Ege Denizi'nin Türkiye kıyılarından 32 familya ve 52 genusa ait 98 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerin bölgelere, derinliklere ve ortamlara göre dağılımları ayrıca incelenmiştir. Tespit edilen 98 türden 5'i {Ebalia tumefacta, Liocarcinus maculatus, Palicus caronii, Processa macrodactyla ve Callianassa subterranea) Türkiye Faunası, l'i ise {Macrophthalmus graeffei) Türkiye'nin Ege Denizi Faunası için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Araştırma bölgesinde tespit edilen türlerin % 76.5'inin Atlanto- Mediterranean orjinlidir Anahtar Kelimeler : Crustacea Decapoda, taksonomi, morfoloji, biyoekoloji, Ege Denizi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DECAPODA (CRUSTACEA) SPECIES IN THE SUBLITTORAL ZONE OF THE TURKISH AEGEAN SEA COAST AND THEIR BIOECOLOGICAL FEATURES Ateş, A. Suat Ph.D. in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Tuncer KATA?AN September, 2003, 225 pages. In this study, the sublittoral zone of the region between Saros Bay in the north and Marmaris in the south of the Turkish Aegean Sea coast was chosen as investigation area. The samples were collected by beam- trawl, dredge and grap at the depths of 5-183 m of 1 10 stations located in the Turkish Aegean Sea in July, August and September of year 2000. The specimens collected in the study area were first examined the macroscobic and then microscobic under the light of binocular steromicroscope. As a result of morphological tests and of comparison with the literature the samples, a total of 98 species belonging to 32 family and 52 genera were recorded. The distributions as to the regions, depths and habitats of species recorded were also investigated. Of 98 species recorded, 5 species (Ebalia tumefacta, Liocarcinus maculatus, Palicus caronii, Processa macrodactyla ve Callianassa subterranea) for the Turkish Fauna and 1 species (Macrophthalmus graeffei) for the Turkish Aegean Sea Fauna are new records. 76.5% of the species recorded from the study area are Atlanto-Mediterranean origin.