Pamuklu kumaşların enzimatik yöntemle hidrofilleştirilmesi üzerine bir araştırma
A Research on enzymatic scouring of cotton fabrics
- Tez No: 134678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇOBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bazik işlem, enzimatik Mdrofilleştirme, biyopişirme, pektinaz, selülaz, lipaz, amilaz, proteaz, enzimatik ön terbiye, tek adımh enzimatik haşıl sökme ve hidrofilleştirme, Alkaline scouring, enzymatic scouring, bioscouring, pectinase, cellulase, lipase, amylase, protease, enzymatic pretreatment, one step enzymatic desizing and scouring
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
V ÖZET PAMUKLU KUMAŞLARIN ENZİMATİK YÖNTEMLE HİDROFİLLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ERDEM İŞMAL, Ş. Özlenen Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Süleyman Çoban Haziran 2003, 273 sayfa Bu çalışmada, enzimatik hidrofîlleştirme teknik ve ekonomik açıdan bazik işlem ile karşılaştırılarak ne ölçüde klasik yönteme alternatif olabileceğinin araştırılması hedeflenmiştir. Enzimatik yöntemle tek adımda haşıl sökme ile WckofiUestirme işlemleri, iki adımlı enzimatik işlemler ve bazik işlemler yapıldıktan sonra kumaşların beyazlık, hidrofılite, kopma dayanımı, haşıl sökme derecesi, ağırlık kaybı, direkt boyarmadde, Ruthenium Red, Oil Red O ile boyanma değerleri saptanarak analiz edilmiştir. Çalışma koşullarının uyumu ve amaçlar dikkate alınarak beş ayrı enzim kullanılmıştır. Seçilen değişkenler; enzim tipi, konsantrasyonları ve kombinasyonlarıdır. Sonuçların istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SPSS (10.0) for Windows paket programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON ENZYMATIC SCOURING OF COTTON FABRICS ERDEM ÎŞMAL, Ş. Özlenen PhD in Textile Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Süleyman Çoban June 2003, 273 pages. The purpose of this study is to compare the enzymatic scouring with the alkaline scouring in terms of technical and economical aspects and to research the possibility of enzymatic scouring as an alternative method to the conventional method. Test values related to whiteness, hydrophility, breaking strength, desizing degree, weight loss, dyeing with direct dyestuff, Ruthenium Red and Oil Red O were obtained and analysed after the performance of one step enzymatic desizing and scouring processes, two steps enzymatic processes and alkaline scouring processes. Five different enzymes were used by considering the compatibility with the working conditions and the purposes. The selected variables are the types, concentrations and combinations of enzyme. The software called SPSS (10.00) for Windows was used for statistical evaulation of the results.