Mercan (Pagellus erythrinus, L. 1758) balıklarında larval dönem boyunca tespit edilen sindirim enzimleri aktivitesindeki değişimler
Variations on digestive enzyme activities in common pandora (Pagellus erythrinus, L. 1758) during larval development
  1. Tez No: 134679
  2. Yazar: CÜNEYT SÜZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KÜRŞAT FIRAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mercan, Pagellus erythrinus, ışık yoğunluğu, larval gelişim, yaşama oranı, sindirim enzimleri, Common pandora, Pagellus erythrinus, light intensity, larval development, survival rate, digestive enzymes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
V ÖZET MERCAN (Pagellus erythrinus, L.1758) BALIKLARINDA LARVAL DÖNEM BOYUNCA TESPİT EDİLEN SİNDİRİM ENZİMLERİ AKTİVİTESİNDEKİ DEĞİŞİMLER SÜZER, Cüneyt Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kürşat FIRAT Mart 2003, 97 sayfa Bu çalışmada, mercan balığının larval dönem (0-45 gün) süresince tespit edilen sindirim enzim aktivitelerindeki değişimler 10, 30 ve 100 lüx ışık yoğunluğundaki 3 grupta (A, B ve C) incelenmiştir. Larvalara ait total boy ve ağırlık gelişimleri incelendiğinde, en iyi total boy 28.04±0.41 mm ve ağırlık 445.89±23.12 mg olarak B grubundan elde edilmiştir. Bu grubun ardından 26.78±0.38 mm ve 424.74±31.18 mg değeri ile C grubu, 22.66±0.15 mm ve.25±16.22 mg değeri ile A grubu gelmiştir. Yaşama oranları ise gruplara göre sırasıyla %21.2, %38.3 ve %34.6 olarak saptanmıştır. Tripsin aktivitesi ilk olarak ağız açılımının olduğu 3. günde tespit edilmiş ve larval gelişime bağlı olarak sonraki günlerde artış göstermiştir. En yüksek tripsin spesifik aktivitesi B grubunda bulunmuş, bunu C ve A grubu izlemiştir. B grubu ile C grubu arasındaki fark istatistiki olarak önemsiz bulunurken (p>0.05) A grubundaki farklılık önemli bulunmuştur (p0.05). Pepsin aktivitesi ilk olarak mide oluşumu ile birlikte 30.günde tespit edilmiştir. Bu günden itibaren azalarak devam eden pepsin spesifik en yüksek değerine B grubunda ulaşmış ve tüm gruplar arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Amilaz enzim aktivitesi ilk olarak 2. günde tespit edilmiş ve 5. güne kadar spesifik aktivitesi artarak devam etmiştir. En yüksek amilaz spesifik aktivitesi B grubundaki larvalarda tespit edilmiştir. Bu günden sonra azalan aktivite deneme sonuna kadar değişmeden devam etmiş ve gruplar arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Lipaz enzim aktivitesi ilk olarak 4. günde tespit edilmiş, 10. güne kadar atarak devam etmiştir. Bunun ardından azalma eğilimi gözlenmiş ve 25. günde en yüksek düzeyine B grubunda ulaşmıştır. 30. güne kadar tekrar azalma gözlenmiş, bu günden itibaren küçük değişimler izlenmiştir. Gruplar arasındaki farklılık istatistiki açıdan önemsiz bulunmuştur (p>0.05).
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT VARIATIONS ON DIGESTIVE ENZYME ACTIVITIES IN COMMON PANDORA (Pagellus erythrinus, L.1758) DURING LARVAL DEVELOPMENT SÜZER, Cüneyt Ph.D. in Faculty of Fisheries, Aquaculture Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kürşat FIRAT March 2003, 97 pages In this study, the effects different light intensity, 10, 30 and 100 Ix, on larval development (0-45 day) and digestive enzyme activities was investigated in to three groups (A, B and C) in common pandora which is candidate species in the recent years. The best results on total length development and weight were determined in group B as 28.04±0.41 mm and 445.89±23.12 mg. Besides, these values were estimated as 26.78±0.38 mm and 424.74±31.18 mg for group C and 22.66±0.15 mm and 25±16.22 mg for group A respectively. Moreover, survival rates were determined as 24.2%, 38.3% and 34.6% for group A, B and C respectively. Trypsin was firstly detected on day 3 related with mouth opening and then increased depend on larval development. The highest specific activity of trypsin was determined in group B Although, there was a significant difference between group Aand other groups (p0.05). Chymotrypsin was firstly measured on day 3 related with mouth opening. Enzyme activity was increased to day 25 and then decrease. The highest specific activity of chymotrypsin was determined in group B. In spite of, significant difference between group A and B (p0.05). Pepsin was detected on day 30 related with stomach formation and slight decrease was measured after this date. The highest specific activity of pepsin was determined in group B and no significant differences were found between groups (p>0.05). Amylase was firstly determined on day 2 and increased to day 5. After this date, slight decreases were measured in all groups and continued until end of experiments. The highest specific activity of amylase was determined in group B and no significant differences were found between groups (p>0.05). Lipase was firstly detected on day 4 and increased to day10. Then, activity of lipase was decreased and increased until day 25. Slight decreases were found in all groups until da 30 and continued to end of experiments. The highest specific activity of amylase was determined in group B and no significant differences were found between groups (p>0.05).