Küçükçekmece gölü kıyı bölgesi sedimanları üzerinde yaşayan alg toplulukları
Algal communities living on the littoral sediments of lake Küçükçekmece
- Tez No: 134688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATAKAN SUKATAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Küçükçekmece Gölü, epipelik flora, mevsimsel değişim, Küçükçekmece Lake, epipelic flora, seasonal changes
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
m ÖZET KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ KIYI BÖLGESİ SEDİMANLARI ÜZERİNDE YAŞAYAN ALG TOPLULUKLARI POLGE, Nesrin Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Atakan SUKATAR Kasım 2003, 102 sayfa Bu araştırmada Mayıs 2001- Haziran 2002 tarihleri arasında Küçükçekmece Gölü kıyı bölgesi alglerinin kompozisyonu ve yoğunluklarının mevsimsel değişimleri incelenmiştir. Örnekler on beş günde bir beş istasyondan alınmıştır. Çalışma sırasında 116 takson kaydedilmiş ve tanımlanmıştır. Bacillariophyta tür sayısı ve birey yoğunluğu bakımından dominant grup olarak bulunmuştur. Bunu sırasıyla Cyanophyta, Chlorophyta, Euglenophyta ve Phaeophyta divizyolan izlemiştir. Littoral florada sıklık ve birey sayısı bakımından Bacillariophyta' dan Navicula ve, Amphora, Cyanophyta' dan Oscillatoria ve Merismopedia genuslan diğerlerine göre oldukça yüksek sayılarda bulunmuşlardır. Genellikle algal yoğunluk ilkbahar ve yaz aylarında artarken sonbahar ve kış aylarında azalmıştır. Küçükçekmece Gölü kıyı bölgesi alg florasında tanımlanan türler genellikle besin maddesince zengin ötrofik göllere özel organizmalar olarak tanımlanmışlardır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ALGAL COMMUNITIES LIVING ON THE LITTORAL SEDIMENTS OF LAKE KÜÇÜKÇEKMECE POLGE, Nesrin Ph. D. in Biology Supervision Assoc. Prof. Dr. Atakan SUKATAR November 2003, 102 sayfa In the present study, seasonal changes in composities and densites of algal communities living on the littoral sediments of Lake Küçükçekmece were investigated between May 2001- June 2002. Sediment samples were taken fortnightly at five sampling stations. During the study, 116 taxa were recorded and identified. Bacillariophyta was the dominant group both in number of species and induviduals, being followed by Cyanophyta, Chlorophyta, Euglenophyta and Phaeophyta. In the littoral flora, relative frequency and induvidual numbers of four genera, Navicula and Amphora of Bacillariophyta, Oscillatoria and Merismopedia of Cyanophyta were higher than the others. In general algal densities were high in spring and summer while number decreased in autumn and winter. Algae living on the littoral sediments of the lake can be described as eutrophic species in general.