Muğla ili kızılçam ağaçlandırmalarında çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa (Den. and schiff. ) (Lep., Thaumetopoeidae))'nin mekanik ve biyolojik savaş olanaklarının geliştirilmesi üzerine araştırmalar
Research on improvement of possibilities of mechanical and biological control of pine processionary caterpillar (Thaumetopoea pityocampa (Den. and schiff. ) (Lep., Thaumetopoeidae)) at young red pine plantations in Muğla
  1. Tez No: 134689
  2. Yazar: İ. MELTEM DÜZBASTILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YOLDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa), mekanik savaş, biyolojik savaş, bioinsektisit {Bacillus thuringiensis var. kurstaki) uygulaması, yumurta parazitoitleri, Pine processionary caterpillar (Thaumetopoea pityocampa), mechanical control, biological control, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, egg parasitoids
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET MUĞLA İLİ KIZILCAM AĞAÇLANDIRMA ALANLARINDA ÇAM KESEBÖCEĞİ (Thaumetopoea pityocampa (Den. & Schiff.) (Lep., Thaumetopoeidae))' NİN MEKANİK VE BİYOLOJİK SAVAŞ OLANAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR DÜZBASTILAR, İ. Meltem Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeynep YOLDAŞ Ekim 2003, 109 sayfa Bu çalışmada, özellikle kızılcam ağaçlandırma alanlarında sorun olan Çam keseböceği ile savaşta, Muğla İli Fethiye İlçesinde, yumurta koçanlarının ve ilk dönem keselerin toplanmasına dayalı mekanik savaş, yumurta parazitoitlerinin doğada korunmaları ve etkinliklerinin arttırılmasına yönelik biyolojik savaş ve Bacillus thuringıensis var. kurstaki esaslı bir biopreparatın uygulanmasına dayalı bioinsektisit uygulamasının etkinlikleri ve maliyetleri incelenmiştir. Çalışmanın diğer bir bölümünü ise Çam keseböceğinin yumurta parazitoitlerinin laboratuvar şartlarında üretilme olanaklarının incelenmesi oluşturmuştur. Çalışmanın sonucunda, Çam keseböceği ile savaşta mekanik savaşın bazı kriterler göz önünde bulundurulduğunda uygulama alanı olan ve populasyon yoğunluğunu yan yarıya düşürebilen bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Bioinsektisit uygulamasının ise zararlı ile savaşta % 90' in üzerinde basan sağladığı tespit edilmiştir.VI
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RESEARCH ON IMPROVEMENT OF POSSIBILITIES OF MECHANICAL AND BIOLOGICAL CONTROL OF PINE PROCESSIONARY CATERPILLAR {Thaumetopoea pityocampa (Den. & Schiff) (Lep., Thaumetopoeidae)) AT YOUNG RED PINE PLANTATIONS IN MU?LA DÜZBASTILAR, İ. Meltem PhD in Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Zeynep YOLDAŞ October 2003, 109 pages In this study, effectiveness and cost of control methods of pine processionary caterpillar, especially in young red pine plantations, were examined. Control methods were: mechanical control based on collecting egg clusters and first nests, biological control based on protecting and enhancing effectiveness of egg parasitoids in nature and using of Bacillus thuringiensis var. kurstaki. Examination of the possibilities of mass rearing of egg parasitoids in laboratory conditions was the other part of the study. As a result of this study, mechanical control was determined as an effective control method while some criteria were accepted and could control the half of population density. Using of Bacillus thuringiensis var. kurstaki caused 90% mortality of the pest.VIII