Taurin ve GABA'nın yaşlı albino sıçanların eritrosit membran lipidleri ile karaciğer ve beyin dokularındaki bazı metabolik değişimler üzerindeki düzenleyici etkileri
Regulatory effects of taurine and GABA on the some metabolic properties of the erythrocytes membrane lipids, liver and brain tissues
  1. Tez No: 134694
  2. Yazar: GÜLŞEN MURAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖKKEŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Taurin, Gaba, lipid, kolesterol, yağ asitleri, GSH, karaciğer, beyin, eritrositler *:
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TAURİN VE GABA'NIN YAŞLI ALBİNO SIÇANLARIN ERİTROSİT MEMBRAN LİPİDLERİ İLE KARACİĞER VE BEYİN DOKULARINDAKİ BAZI METABOLİK DEĞİŞİMLER ÜZERİNDEKİ DÜZENLEYİCİ ETKİLER Gülsen Murat Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 56 Bu çalışmada, Taurin ve Gaba'nm biyolojik etkileri, 3 ve 8 aylık albino sıçanların eritrosit, karaciğer ve beyin dokularındaki glutatyon ve lipid düzeyleri ile yağ asiüerinin değişimi üzerinde incelendi. Deney sonuçlarına göre, 3 aylık ve 8 aylık albino sıçanların eritrositlerinde lipid ve kolesterol miktarının kontrol grubuna göre azaldığı, GSH miktarının ise, 3 aylık albino sıçanlarda, Taurin ve Taurin+GABA grubunda arttığı saptandı. Buna karşılık 8 aylık albino sıçanlarda, GABA ve Taurin+GABA gruplarında azaldığı belirlendi. 3 aylık albino sıçanların beyin dokularında lipid miktarı GABA grubunda, kolesterol miktarının ise uygulamalı gruplarda arttığı saptandı. GSH miktarının ise GABA ve Taurin gruplarında arttığı halde (pO.01), Taurin+GABA grubunda azaldığı bulundu (pO.05). 8 aylık albino sıçanlarda lipid miktarı kontrol grubuna göre uygulamalı gruplarda azaldığı halde (pO.01), kolesterol rniktannın GABA grubunda arttığı saptandı. 3 aylık sıçanların karaciğer dokularında lipid miktarı kontrol grubuna göre, Taurin grubunda değişmediği halde GABA ve GABA+Taurin grubunda arttığı belirlendi. 8 aylık sıçanlarda sadece GABA grubunda arttığı saptandı. GSH miktarı 3 aylık sıçanların karaciğerinde, uygulamalı gruplarda azalmıştı (pO.01). 3 aylık sıçanların eritrositlerinde palmitik asidin Taurin ve Taurin+GABA grubunda azaldığı halde, stearik asidin arttığı belirlendi. Oleik (L8:ln-9) ve linoleik (18:2n-6) asitler GABA, Taurin ve GABA+Taurin gruplarında azaldığı halde, arasidonik asidin arttığı tespit edildi. Karaciğer lipidlerinde palmitik asidin Taurin ve Taurin+GABA grubunda kontrol grubuna göre yüksek olduğu bulundu. Linoleik asit GABA ve GABA+Taurin gruplarında arttığı halde, arasidonik asidin kontrol grubuna göre azaldığı saptandı. 8 aylık sıçanların karaciğer dokularında palmitik asit, Taurin ve Taurin+GABA grubunda arttığı halde, stearik asit, linoleik asit, arasidonik asit ve dokosahekzaenoik asidin azaldığı saptandı. 3 aylık beyin dokusunda, oleik asit, eikosapentoenoik asit ve dokosaheksoenoik asit GABA ve Taurin gruplarında azaldığı halde, arasidonik asidin arttığı saptandı. 8 aylık beyin dokusunda oleik asit, âokosapentoenoik ve dokosaheksoenoik asitlerin GABA grubunda azaldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS REGULATORY EFFECTS OF TAURIN AND GABA ON THE SOME METABOLIC PROPERTIES OF THE ERYTHROCYTES MEMBRANE LIPIDS, LTVER, AND BRAIN TISSUES Gfilşen MURAT Firat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology 2003, Page: 56 In this research, it was examined that the biological effects of taurine and Gaba on the level of glutathione, lipid and fatty acids in erythrocyte, liver and brain tissues of three and eight month ages rats. According to experimental results, the lipid and cholesterol levels in erythrocytes of three and eight month ages rats were lower than control, and GSH level in taurine and taurine+Gaba groups of three month age rat was higher than control. However its level in Gaba and taurine+Gaba groups decreased in eight month age rats, the lipid level in brain tissue of three month age rats increased in Gaba groups and cholesterol level in treatment groups.