Taurin metal iyonlu nanokompozitlerin sentezi ve antioksidan, antimikrobiyal, katalitik aktivite özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of taurine metal ion nanocomposites and investigation of antioxidant, antimicrobial, catalitic activity properties
  1. Tez No: 618317
  2. Yazar: SEVİM GÖKÇE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHZAT ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Taurin, hibrit nanokompozit, antioksidan, antimikrobiyal, katalitik aktivite, Taurine, hybrid nanocomposite, antioxidant, antimicrobial, catalytic activity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Son yıllarda kişiselleştirilmiş tedavileri geliştirmek amacıyla; organik-inorganik hibrit nanomalzemelerin tasarlanmasına önem verilmiştir. Hibrit nanomalzemede farklı özellikteki bileşenler formülasyona basit şekilde katılırak, yapıya birden fazla fonksiyon kazandırılır, yüksek aktivite, yüksek verim ve stabilite sağlanır. Vücutta doğal olarak bulunan yarı esansiyel bir aminoasit olan taurin birçok önemli biyolojik fonksiyona sahiptir. Taurinin yapısındaki amin (-NH2) ve sülfonik asit (-SO3H) fonksiyonel gruplarının varlığı, onun birçok metal iyonu ile etkileşimine olanak sağlayacaktır. Bu çalışmada ilk kez farklı miktarlardaki taurin kullanılarak; Cu+2, Fe+2, Fe+3 metal iyonları ile yeni nesil immobilizasyon tekniğiyle, farklı pH değerlerinde çiçek şekilli organik-inorganik nanokompozitler sentezlenecek, karakterizasyonu, antioksidan, antimikrobiyal ve katalitik aktiviteleri sistematik olarak incelenecektir. Amaçlanan doğrultuda sentezlenen yapı taurine göre daha iyi antimikrobiyal ve katalitik aktivite göstermiş ve yapıda antioksidan aktivite tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to develop personalized treatments in recent years; importance was given to designing organic-inorganic hybrid nanomaterials. In hybrid nanomaterials, different components are added to the formulation in a simple way, giving the structure more than one function, providing high activity, high efficiency and stability. A naturally occurring semi-essential amino acid, taurine has many important biological functions. The presence of amine (-NH2) and sulfonic acid (-SO3H) functional groups in the structure of taurine will allow it to interact with many metal ions. In this study, for the first time using different amounts of taurine; New generation immobilization technique with Cu+2, Fe+2, Fe+3 metal ions will synthesize flower-shaped organic-inorganic nanocomposites at different pH values, characterization, antioxidant, antimicrobial and catalytic activities will be examined systematically. The structure synthesized in intended direction showed better antimicrobial and catalytic activity than taurine, its antioxidant activity was invetigated as well.