Santrifüjleme ile çamurun susuzlaştırılması
Dewatering of sludge by centrifugal
- Tez No: 134698
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET ŞEKERDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj, Susuzlaştırma, Kapiler Emme Süresi, Filtrasyon Süresi, Centrifugal, Dewatering, Capilary Suction Time, Time to Filter *.- *-?--«« *$&&**
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SANTRİFÜJLEME İLE ÇAMURUN SUSUZLAŞTIRILMASI Selçuk ÖZBEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 35 Çamur arıtma ve uzaklaştırma; arıtma tesisi yatırım ve işletme maliyetlerinin yaklaşık olarak yansım oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalarda şartlandırma işleminin kimyasal maddelerle yapılması durumunda çamurların sularını daha kolay verdiği görülmüştür. Kimyasal olarak şartlandırma yapılması halinde kimyasal maddenin optimum dozunun belirlenmesi en önemli hususlardan biridir. Optimum polielektrolit dozunun belirlenmesinde, karıştırma şiddeti ve süresi önemli faktörlerdendir. Bu çalışmanın amacı, santrifüjlerle etkili susuzlaştırma yapabilmek için uygun koşulların ve optimum polielektrolit dozunun belirlenmesidir. Bu konuda kullanılan çok sayıda tayin metodu bulunmaktadır. Kapiler emme süresi (CST) ve filtrasyon süresi sıkça kullanılan metodlardandır.Kapiler emme süresinin belirlenmesi, çamurdaki suyun boşluklu bir filtre kağıdı üzerinde yer çekimi ektkisiyle dairesel olarak yayılması esasına dayanır. Belirli iki nokta arasında geçen süre kapiler emme süresidir. Filtrasyon süresi tayini ise, çamura vakum uygulanarak filtre edilebilirlik özelliği ile belirlenmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda artan polielektrolit dozajının belli bir değere kadar kapiler emme süresi ve filtrasyon süresi değereni azalttığı görülmüştür.Daha sonra bu düşüş artış siklini almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DEWATERING OF SLUDGE BY CENTRIFUGAL Selçuk ÖZBEK Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2003, Page:35 The sludge management and handling may be due the half of the overall capitaland operating cost of a typical wastewater treatment plantlnvestigations have shown that the chemical conditioned procedure which is made in chemical matters gave the sludges dewater easily. One of the most important parameters of chemical conditioning is to determine the optimum dosage. {Mixing intensity and mixing time are important factors in determining the optimal chemical dose. ) The purpose of this study is to investigate the proper conditioning methods and optimal polyelectrolite dose for effective dewatering by centrifages.(There are a lot of test methods about this subject/yCapilary suction time and time to filter are most common used procedures.The capilary suction time's (CST) determination is based on flowing water by gravity through the filter paper that the water in the wastewater.The time that passes between two dots is called by capilary suction time. Time to filter is obtained by applying vacuum to sludge. Result of the investigation, it has seen that the polyelectrolite dosage reduces the time of capilary suction time and filter to a certain value. After that this decrease is taken as an increase shape.