Maden (Elazığ) Anayatağın mineralojisi ve jeokimyası
The Mineralogy and the geochemistry of Anayatak, Maden (Elazığ)
- Tez No: 134706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALTUNBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Maden (Elazığ) Anayatak, Guleman Grubu, Maden Karmaşığı, diyabaz, Kıbrıs Tipi, masif, ağsı-saçınımlı, saçınımlı cevher, pirit, kalkopirit, pirotin, manyetit. IX, Maden (Elazığ) Anayatak, Guleman Group, Maden Complex, diabase, Cyprus Type, massive, stockwork - disseminated, disseminated ore, pyrite, chalcopyrite, pyrrhotite, magnetite. X
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MADEN (ELAZIĞ) ANAY ATAĞIN MİNERALOJİSİ VE JEOKİMYASI Sema Çelik Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 94 İnceleme alanı, Elazığ ilinin yaklaşık 75 km güneydoğusunda Elazığ'ın Maden ilçesi sınırları içerisinde yeralmaktadır. İlçe merkezinin yaklaşık 1 km güneybatısında bulunan Maden Anayatakta Jura - Alt Kretase yaşlı Guleman Grubu ve Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı olmak üzere iki birim yüzeylemektedir. Guleman Grubu serpantinit ve gabrolarla, Maden Karmaşığı ise diyabaz ve karbonatlı çamurtaşlanyla temsil edilmektedir. Maden Karmaşığı, Guleman Grubu üzerine genellikle uyumsuz olarak gelirken, iki birim arasında yer yer faylı dokanaklara da rastlanmaktadır. Bölgede yoğun tektonizmaya bağlı olarak genellikle kuzeydoğu - güneybatı yer yer de kuzeybatı - güneydoğu doğrultulu faylara rastlanmaktadır. Kuzeybatı - güneydoğu doğrultulu faylar, serpantinit - diyabaz ve diyabaz - gabro dokanağını oluştururken kuzeydoğu - güneybatı doğrultulu faylar, tüm litolojileri etkilemiştir. Anayatak cevherleşmesi Maden Karmaşığı'na ait diyabazlar içerisinde mercekler şeklinde gelişmiş ve üstten itibaren masif, ağsı - saçınımlı ve saçımmlı cevher en altta ise manyetit kütlesinden oluşmuştur. Maden Anayatakta ekonomik olarak yararlanılan bakır taşıyıcı tek mineral kalkopirittir. Kalkopirite değişik oranlarda pirit, manyetit, pirotin, kromit, hematit, pentlandit, kübanit, markazit, sfalerit ve limonit eşlik etmektedir. Öz şekilliden şekilsize kadar değişen cevher minerallerinde kataklastik, kuş gözü, mozaik, ornatma, kolloidal ve kolloform gibi farklı doku türleri izlenmektedir. Cevher minerallerine yoğun şekilde kuvars, klorit ve kalsit eşlik etmektedir. Cevherleşmeyi içerisinde bulunduran Maden Karmaşığı'na ait diyabazlarda yapılan jeokimyasal çalışmalar, Maden Karmaşığı'nın toleyitik karakterli bir ada yayı ürünü olduğunu gösterirken, bölgesel jeolojik veriler; birimin, Neotetis Okyanusu'nun ana güney kolunun kapanmasıyla ilişkili Bitlis - Pütürge gerilmeli yayının yay ardı havzasında meydana gelmiş olduğuna işaret etmektedir. Bazik volkanitlerle ilişkili Anayatak cevherleşmesinin, volkanitler içerisindeki konumları, mineral parajenezi ve dokusal özellikleri Anayatağın; Kıbrıs tipi bir masif sülfit yatak olabileceğini göstermektedir. Anayatak cevherleşmesinin içerisinde geliştiği diyabaz bileşimli bazik volkanik kayaçların, Zr/Y - Ti/Y ve Ti - Cr diyagramında değerlendirilmesi, Kıbrıs tipi masif sülfit yataklarının oluştuğu ada yayı veya ilişkili kenar çanak ortamlarını vermektedir. Ber-Oner Madencilik AŞ tarafından işletilen Maden Anayatakta % 1.69 Cu tenörlü 800.000 ton rezerv hesaplanmış, 2003 yılı sonunda rezerv tüketilerek yeni arama çalışmalarına başlanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc Thesis THE MINERALOGY AND THE GEOCHEMISTRY OF ANA YATAK, MADEN (ELAZI?) Sema ÇELİK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Engineering 2003, Page : 94 The study area is situated in the outskirts of Maden township which is 75 km SE of Elazığ. Anayatak is placed 1 km SE of Maden town center. Two groups of lithologies make up the rocks of Anayatak. These are Jurassic - Lower Cretaceous Guleman Group and Middle Eocene aged Maden Complex. The Guleman Ophiolites represented by serpentinite and gabbro and Maden Complex by diabase and carbonate mudstone. The Maden Complex overlies the Guleman Group generally with an unconformity. Faulted contacts also occur between these two. The region was subjected stresses and tensions of various age and directions. As a consequence the region including Anayatak area is densely faulted. Predominant faultings occur in either NE - S W or NW - SE directions. The NW - SE faults form the contact line between serpentinite gabbro - diabase and NE - SW striking faults affected all of the lithologies present. Anayatak ores occur as lensoid bodies in diabases of the Maden Complex and show zoning as (from top to bottom); massive, stockwork - disseminated, disseminated and magnetite ores. The sole economic Cu mineral of the Anayatak deposits is chalcopyrite, other ore minerals are; pyrite, magnetite, pyrrhotite, chromite, hematite, pentlandite, cubanite, marcasite, sphalerite and limonite. The grain shapes vary between euhedral to unhedral. The ore minerals exhebite several textures; cataclastic, bird eye, mosaic, replacement, colloidal and colloform. Abundant gangue minerals are quartz, chlorite and calcite. Geochemistry on diabases of the ore bearing Maden Complex indicate that the diabases are of tholeiitic nature. Regional geologic data indicate that the Complex was formed in the Bitlis - Pütürge tensional back arc basin which was developed as a consequence of the closure of southern branch of neotethys. Relationships with basic volcanics, the location of the ore bodies, mineral paragenesis and textural nature of the ores point to Cyprus Type Massive Sulphide origin for the deposits. Zr/Y - Ti/Y and Ti - Cr plots of ore bearing diabases show close resemblance with those of Cyprus Type ore bearing island arc and marginal basins. Ber-Oner Madencilik Ltd. mining company estimates that 800 000 1 ore with 1.69 % Cu grade is left and this will be mined out in 2003.