Biyolojik ve çevre örneklerindeki molibden'in önderiştirmeden sonra atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayini
Determination of molybdenum in biological and environmental samples by atomic absorption spectrophotometry after preconcentration
  1. Tez No: 134705
  2. Yazar: ERGÜL YIĞMATEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Molybdenum, Soil, Plant, Biological Samples, Atomic Absorption Spectrometry. X
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİK VE ÇEVRE ÖRNEKLERİNDEKİ MOLİBDENİN ÖNDERİŞTİRMEDEN SONRA ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRESİ İLE TAYİNİ Ergül YIĞMATEPE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 66 Bu çalışmada aktif karbon üzerinde Mo'in zenginleştirilmesi için PAN, PAR, oxine ve Kupferron gibi ligandlar denendi. Kupferron kullanılmasıyla %82Mik bir verim elde edildi. Süt ve süt tozu örneklerindeki Mo tayinleri optimize edilen bu zenginleştirme metoduyla yapıldı. Toprak ve sebze örneklerindeki Mo düzeyleri ise direk AAS ölçümleriyle tayin edildi. Katı örneklerindeki Mo Eonsantrasyonları sırasıyla bahçe toprağı ve kömür külü olmak üzere 0,1 8-2295 mg/kg aralığında bulundu. Sebze örneklerindeki Mo düzeyleri sırasıyla sarımsak yaprağı ve soya fasulyesi olmak üzere 0,07-5,5 mg/kg aralığında bulundu. Anahtar kelimeler : Molibden, Toprak, Bitki, Biyolojik Örnekler, Atomik absorpsiyon spektrometresi. IX
Özet (Çeviri)
ABSTRAC MASTER THESIS DETERMINATION OF MOLYBDENUM IN BIOLOGICAL AND ENVIROMENTAL SAMPLES BY ATOMIC ABSORPTION SPECTROPHOTOMETRY AFTER PRECONCENTRATION ErgiU YI?MATEPE Firal University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry 2003, Page: 66 In this study, PAN, PAR, oxine and Cupferron were examined for the enrichment of Mo on the activated carbon. It is observed that the recovery of 82% was achieved when cupferron was used. Mo concentrations in milk and milk powder were determined by using the optimized enrichment method. Mo levels in soil and vegetable samples were determined by direct AAS measurements. Mo concentrations in solid samples were found in the range of 0,18-2295 mg/kg for garden soil and charcoal ash, respectively. Mo levels in vegetable samples were found in the range of 0,07-5,5 mg/kg for garlic leaves and bean respectively.