Atatürk Baraj gölü balık faunasının taksonomik yönden incelenmesi
Taxonomical investigation of fish fauna in Atatürk Dam lake
  1. Tez No: 134711
  2. Yazar: SERDAR ERŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÇALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk Baraj Gölü, taksonomi, metrik, meristik, Cyprinidae, Mastacembelidae, Mugilidae, Salmonidae, Siluridae. IV, Atatürk Dam Lake, taxonomy, metric, meristic, Cyprinidae, Mastacembelidae, Mugilidae, Salmonidae, Siluridae. ^YÛBS^g^S
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATATÜRK BARAJ GÖLÜ BALIK FAUNASININ TAKSONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ Serdar ERSEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimleri Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 28 Bu çalışmada, Atatürk Baraj Gölü'nü balık faunasının taksonomik özellikleri Ocak 2002-Aralık 2002 tarihleri arasında incelenmiştir. Çalışma süresince toplam 250 adet balık incelenmiştir. Çalışma sonucunda 5 farklı aileye (Cyprinidae, Mastacenıbelidae, Mugilidae, Salmonidae, Siluridae) ait 15 tür ve 2 alttür tespit edilmiştir. Cyprinidae ailesine ait Cyprinus carpio, Acanthobrama marmid, Chalcalburnus mosssulensis, Garra rufa, Leuciscus cephalus, Chondrostoma regium, Aspius vorax, Tor grypus, Carassobarbus luteıts, Barbus rajanorum, Capoeta trutta türleri ve Capoeta capoeta umbla alttürü; Mastacembelidae ailesine ait Mastacembelus simack türü; Mugilidae ailesine ait Liza abu türü; Salmonidae ailesine ait Oncorhynchus mykiss türü ve Salmo trutta macrostigma alttürü; Siluridae ailesine ait Silurus triostegus türü tespit edilmiştir. Yakalanan balıkların büyük çoğunluğunu (%92) Cyprinidae ailesine ait bireyler oluşturmaktadır. Baraj Gölü'den yakalanan bu türlerin morfolojik özellikleri, taksonomik durumları, bazı metrik ve meristik karakterleri araştırılmıştır. Sonuçlar ilgili literatürlerle karşılaştırılarak, tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis TAXONOMICAL INVESTIGATION OF FISH FAUNA IN ATATÜRK DAM LAKE Serdar ERSEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Basic Aquatic Sciences 2003, Pages: 28 In this study, taxonomical characteristics of fish fauna in Atatürk Dam Lake was investigated between January 2002 and December 2002. During this study, total 250 fish were examined. At the end of the present study, 15 species and 2 subspecies belong to 5 different families (Cyprinidae, Mastacembelidae, Mugilidae, Salmonidae, Siluridae) were observed. Cyprinus carpio, Acanthobrama marmid, Chalcalburnus mosssulensis, Garra rufa, Leuciscus cephalus, Chondrostoma regium, Aspius vorax, Tor grypus, Carassobarbus luteus, Barbus rajanorum, Capoeta trutta species and Capoeta capoeta umbla subspecies belong to Cyprinidae, Mastacembelus simack species belong to Mastacembelidae, Liza abu species belong to Mugilidae, Oncorhynchus mykiss species and Salmo trutta macrostigma subspecies belong to Salmonidae and Silurus triostegus species belong to Siluridae were found. The highest percentages (92 %) of catched fish were belong to Cyprinidae family. Morphological features, taxonomical status, metric and meristic features of species caught from this lake were investigated. Results were compared and discussed with related researches.