Biyolojik ve çevre örneklerindeki kurşunun zenginleştirilerek atomik absorpsiyon spektrofotometresiyle tayini
Determination of Pb in the biological and environmental samples by AAS after enrichment
  1. Tez No: 134712
  2. Yazar: SEZGİN BAKIRDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMET YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, Toprak, Meyve, Sebze, Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi, Lead, Soil, Vegetables, Fruits, Atomic Absorption Spectrometry II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
. ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİYOLOJİK VE ÇEVRE ÖRNEKLERİNDEKİ KURŞUNUN ZENGİNLEŞTİRİLEREK ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRESİYLE TAYİNİ Sezgin BAKIRDERE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa:44 Bu çalışmada, Elazığ ili içinden geçen çevre yolunun her iki tarafından alınan toprak örneklerindeki Pb düzeyleri Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile tayin edilmiştir.. Ayrıca bu yol kenarlarından temin edilen bitki yapraklan, sebze, meyve, su ve süt örneklerinde de Pb tayini yapılmıştır. Su ve süt örneklerinde Pb'un miktarı oldukça düşük olduğundan, analiz şemasına aktif karbon üzerinde önderiştirmede eklenmiştir. Bu amaçla, kupferron ve 4-(2-piridilazo) rezorsinol (PAR) komleksleştirici reaktif olarak kullanılmıştır. Atom tutucu yanklı tüp (STAT), Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresinin duyarlılığı arttırması için kullanılmıştır. Yöntemin doğruluğunu tespit etmek için örneklerin bir kısmı için Grafit Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometresi ile ölçülmüştür. Bulunan değerlerden, yüzey topraklarındaki Pb konsantrasyonlarının 1.1 ile 45 ppm aralığında olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF Pb IN THE BIOLOGICAL AND ENVIRONMENTAL SAMPLES BY AAS AFTER ENRICMENT Sezgin BAKIRDERE Firat Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Chemistry 2003, Page:44 In this study, the lead levels in the samples of surface soil taken from both sides of the major highway in Elazığ were analysed by Atomic Absorption Spectrometry. In addition, the plant leaves, vegetable, fruits, water and milk samples taken from these roadsides were also analysed for the lead determination. Because Pb levels of water and milk were very low, the preconcentration on activated carbon was added to the analyse schema. For this reason, cupferron and 4-(2-piridilazo) rezorsinol (PAR) were used as complexing agent. Sloted Tube Atom Trapper (STAT) was used for increasing the sensitivity of Flame Atomic Absorption Spectrometry. The lead measurements in a part of all the samples were carried on by GF-AAS to evaluate the accuracy of method. From the obtained results, Pb concentrations of the studied surface soils are found in the range of 1.1-45 ppm.