Al-Si alaşımı dökümlerinde kalıp türü ve basınç değişiminin mekanik özelliklere etkilerinin araştırılması
The Research of the effects on modification the kinds of mold and pressure on mechanical properties in Al-Si alloy casts
  1. Tez No: 134715
  2. Yazar: CİHAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al-Si alloys, sand mold, die mold, pressure die cast. IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Al - Si ALAŞIMI DÖKÜMLERİNDE KALIP TÜRÜ VE BASINÇ DEĞİŞİMİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİLERİNİN ARAŞTTRDLMASI Cihat YILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 82 Alüminyum - Silisyum alaşımları otomotiv sanayinde bir çok oto parçasının üretiminde (piston, radyatörler, dişli çarklar, yağ depolan vb.) yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Alüminyuma % 9-13 silisyum ilavesi alaşımın akışkanlığını arttırdığı için döküm açısından önemli bir üstünlük sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmada, AlSil2CuNi malzemenin dökümü esnasında kullanılan kalıpların malzeme üzerindeki etkilerinin belirlenmesi esas alınmıştır. Bu amaçla istenilen bileşimde ergitilen AlSil2CuNi alaşımı, kum kalıp, kokil kalıp ve basınçlı döküm yöntemiyle aynı şartlarda dökülmüş ve malzemenin katılaşma yapı farklılıkları metalografik ve mekanik test yöntemleriyle incelenmiştir. Ayrıca alaşımın iç yapısında ve mekanik özelliklerde meydana gelen değişiklikler optik mikroskop, SEM incelemeleri, EDS,XRD, DTA, TGA analizleri, çekme ve sertlik testleriyle tespit edilmiştir. Bu çalışmanın 1. Bölümünde konuya giriş yapılmış, 2. Bölümünde materyal ve metot hakkında bilgi verilmiş, 3 ve 4. Bölümlerde Alüminyum ve Alüminyum alaşımları hakkında bilgi verilmiş, 5. Bölümde yapılan deneysel çalışmalar hakkında bilgi verilmiş, 6. Bölümde deneysel çalışmalarda kullanılan deney malzemelerinin üretimi ve uygulanan işlemler anlatılmış ve deney sonuçlan açıklanmıştır, 7. bölümde ise deney sonuçlarının bir değerlendirilmesi yapılarak bazı öneriler verilmiştir. Sonuç olarak AlSil2CuNi malzemenin dökümünün basınçlı döküm yönteminde daha iyi sonuçlar verdiği, malzemenin metalografik yapısının ve mekanik özelliklerinin diğer iki yönteme göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelime: Al-Si Alaşımı, kum kalıp, kokil kalıp, basınçlı döküm. VIII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE RESEARCH OF THE EFFECTS ON MODIFICATION THE KINDS OF MOLD AND PRESSURE ON MECHANICAL PROPERTIES IN Al-Si ALLOY CASTS Cihat YILMAZ Fırat University Instute of Natural Sciences Department of Metallurgical Education 2003, Page: 82 Aluminium - silicon alloys have commonly been used in the automotive industry on producing various part of automobile such as (pistons, radiators, pears baw stores etc). Adding 9 -13 % of silicon to aluminium satisfies a significiant superiority in the casting sense, since it increases the fluidity of the alloy. The aim of this study is determining of the effects of the molds which are used for casting AlSil2CuNi At the required composition smelted AlSil2CuNi have been casted into the sand moulds under same conditions the different solidified struvture of the alloys have been investigated according to casting moulds types. To optain to good micrographes of the metal surface and to determinate of the mechanical properties they have been realised SEM, EDS, XRD, DTA, TGA analysis and hardness and strength tests. In this study you can find the introduction in the first chapter, materials and method in the second chapter, aluminium and aluminium alloys are considered in the third and fourth chapter, datas about applying process in the fifth chapter, production of test materials used in the tests and explaning of test results in the sixth chapter, appraisements and recommendation of test results in the seventh chapter. Cosequently, it's been obtained that the casting of AlSil2CuNi materials give better results in pressure die casting method and that metallographic structure and mechanical properties of the material are better rather than the other two casting methods.