Elazığ yöresinde yetişen bazı Vicia L., türlerinde vitamin A ve bazı karoten düzeylerinin araştırılması
Investigation of the vitamin A and beta carotene levels in some species of Vicia L., growing in Elazığ region
  1. Tez No: 134714
  2. Yazar: SENEM SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vicia, Vitamin A, Beta-carroten, Seed, HPLC. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÜZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZIĞ YÖRESİNDE YETİŞEN BAZI Vicia L. TÜRLERİNDE VİTAMİN A VE BETA-KAROTEN DÜZEYİ, ERİNİN ARAŞTIRIL MASI Senem SÖNMEZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 31 Bu çalışmada, Elazığ yöresinde yetişen Vicia L" (K peregrina, V. cuspidata, V. mollis, V. anatolica, V. michauxii, V. sativa subsp.nigra var.nigra, V. sericocarpa, V. cappadocica, V. sativa subsp.sativa var;sativa, V. erwilia, V. arbonensis) tüllerinin kuru ve yaş tohumlarındaki vitamin A ve beta-karoten düzeyleri araştırılmıştır, örnekler doğal habitatlarından toplanmıştır. Ölçümler HPLC (High Performance Liquid Chromatography) ile belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kuru tohumlarda yaş tohumlara oranla daha fazla A vitamini ve beta-karoten bulunduğu tespit edilmiştir. Kuru tohumlarda en fazla vitamin A'nın Vicia anatolica' da, en az vitamin A'nın Vicia ser icocarpa' da, en fazla beta-karotenin Vicia saliva'da subsp:sativa, en az beta-karotenin Vicia michauxii'de bulunduğu belirlenmiştir. Yaş tohumlarda ise en fazla vitamin A Vicia anatolica' 'da, en az vitamin A Vicia scricocarpa'1 da, en fazla beta- karoten Vicia saliva'da subsp:sativa, en az beta-karoten Vicia cappadocica' da bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Vicia, Vitamin A, Beta-karoten, 'fobum, HPLC. Ill
Özet (Çeviri)
SUMMARY MASTIîRTIlliSIS INVRSTIGATION OF TIIK VITAMIN A AND BKTA-CARROTKN UİVKI.S IN SOMKSIM'CllvSOl'' VICIA L, GROWING IN lil,A/,IG RIXilON. Senem SONMIIZ l'lial University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology 2003, Page: 3 1 In this study, vitamin A and bela-earolen levels were invest igaledin imnuiliire and mature seeds of the species (Viperegrina, V.cuspidala. V. moll is, V. anatolica, V.michauxU, V.sativa subsp.saliva var:saliva, V.cracca, V.erwilia, V.nurboıu'iısis, V.saliva subsp.nigra var:nigra, V.noeana, V.sericocarpa, V.cappudocicu) growing in Kla/.ığ region. Measurements were made by HPLC. According to the results obtained, mature seeds had more vitamin A and bela-carotcn than the immature seeds. In mature seeds, the mostabundant vitamin A were detected in Vicia anatolica, the least in Vicia sericocarpa, and the most abundant beta-caroten in Vicia saliva subsp.sativa, the least in Vicia michauxii. In immature seeds, the most abundant vitamin A were found in Vicia anatolica, the least in Vicia sericocarpa, and the most abundant beta-caroten in Vicia saliva subsp.sativa, the least in Vicia cappadocica.