Diyabet oluşturulmuş albino sıçanların lens kataraktını önlemede çeşitli antioksidanların rolü
The Role of various antioxidants on preventing of lens cataract in diabet induced albino rats
- Tez No: 134721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT DİLSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Katarakt, Serbest radikal, Malondialdehit, Glutatyon, Antioksidan. VIII, Diabet, Cataract, Free radical, Malondialdehyde, Glutathione, Antioxidant. IX y^jL^s, »3üSİ
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DİYABET OLUŞTURULMUŞ ALBİNO SIÇANLARIN LENS KATARAKTINI ÖNLEMEDE ÇEŞİTLİ ANTİOKSİD ANLARIN ROLÜ Ahmet ÖNER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2003, sayfa: 66 Diyabette oksidatif aktivitenin (Serbest radikal üretiminin) artışı antioksidan savunmanın yetersizliği, protein glikozilasyonu, özellikle kontrolsüz diyabette lensdeki glukoz metabolizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum diyabetik katarakta neden olmaktadır. Diyabetik kataraktlı lenslerde lipit peroksidasyonunun katarakt oluşumunda önemli rol oynadığı Malondialdehit (MDA) miktarındaki artışla gösterilmektedir. MDA; proteinlerin, fosfolipitlerin, ve nükleik asitlerin amino grupları ile reaksiyona girebilmektedir. Bunun sonucunda lens proteinlerinde çapraz bağlı ileri glikasyon ürünleri oluşmaktadır. Glikozilasyonun, protein oksidasyonunu aktive ederek katarakt oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir. Glutatyon (GSH) serbest radikal ve peroksitlerle reaksiyona girerek hücreleri oksidan hasara karşı korur. Ayrıca protein yapısındaki sülfhidril gruplarını indirgenmiş halde tutarak pek çok proteinin inaktive olmasını engeller. İndirgenmiş GSH, çeşitli reaksiyonlarla yükseltgenir (GSSH). Deneysel diyabet çalışmalarında GSH miktarında aşın bir düşüş olduğu görülmüştür. Yapılan bu çalışmalarda GSH' m düşüşüne paralel olarak MDA miktarında artış olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada diyabete maruz kalmış sıçan lens dokusunda meydana gelen değişiklikler, hasarın oluş mekanizması, hasarı önlemede antioksidan maddelerin etkinliği ve etki mekanizmaları araştırılmıştır. Bu amaçla; kontrol sıçan lensleri, diyabet oluşturulmuş sıçan lensleri ve Melatonin, Vitamin E, Aspirin, Aminoguanidin, İsoflavonoid, Lutein gibi antioksidan özellikte maddeler uygulanmış diyabetik sıçan lenslerindeki MDA ve GSH miktarları ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar; Melatonin, Vitamin E, Aspirin, Aminoguanidin, İsoflavonoid, Lutein gibi antioksidanlar uygulanan diyabet gruplarında, MDA seviyesinin diyabet grubuna göre az da olsa düşük olduğu, GSH seviyesinin ise yine diyabet grubuna göre az da olsa yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada istatistiksel analiz için Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır ve elde ettiğimiz istatistiksel sonuçlar, diyabetik gruplarda Lutein ve Vitamin E' nin diğer antioksidanlardan daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, uyguladığımız antioksidan maddelerin sıçanlarda deneysel diyabetik kataraktı önlemede rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ROLE OF VARIOUS ANTIOXIDANTS ON PREVENTING OF LENS CATARACT IN DIABET INDUCED ALBINO RATS Ahmet ONER Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2003, Page: 66 In diabet, increase in the oxidative activity (production of free radicals), insufficiency in antioxidant defense and protein glycosylation have negative effects on the metabolism of glucose, especially in uncontrolled diabet. This results lead to diabetic cataract. In diabetic cataractous lenses, it is shown by the increase in Malondialdehyde (MDA) content that lipid peroxidation has an important role in cataract development. MDA can make reactions with amino groups of nucleic acids, proteins and phospholipids. As the result, cross bonded advanced glycation products appear in lens proteins. It is known that glycosylation results cataract development by activating protein oxidation. Glutathione (GSH) prevents cells from oxidant damage by making reactions with free radicals and peroxides. Furthermore, it prevents most proteins from being inactive by holding sulphydryl groups reduced, in protein structure. By means of various reactions, reduced GSH is turned the oxidited (GSSH). In experimental diabet studies, excessive decrease in GSH is observed. In these studies, an increase in MDA content is detected, in parallel to the decrease in GSH. In this study, the changes in diabetic lens tissues of the rats, the mechanism of damage development, influences of the antioxidants on preventing from damage and influence mechanisms are investigated. For this purpose, MDA and GSH contents were measured in control rat lenses, diabet induced rat lenses and antioxidant materials such as Melatonin, Vitamin E, Aspirin, Aminoguanidine, Isoflavonoid, Lutein applied diabetic rat lenses. From obtained results, it is determined that in diabet groups on which the antioxidants such as Melatonin, Vitamin E, Aspirin, Aminoguanidine, Isoflavonoid and Lutein are applied, the MDA level was less with a small difference, and GSH level was high with a small difference as compared to diabetic group. In this study the Kruskal-Wallis test was used for statistical analysis and obtained statistical results, shown that Lutein and Vitamin E have more effective role than other antioxidants in diabetic groups. These results illustrate that applied antioxidant materials have a role in preventing diabetic cataract of rats.