Siklon tipi kurutucuda dolmalık tür sebzelerin kurutulması
Drying of stuffed type vegetables in a cyclone type dryer
- Tez No: 134722
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Food Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siklonlu Kurutucu, Patlıcan kurutma IH
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİKLON TİPİ KURUTUCUDA DOLMALIK TÜR SEBZELERİN KURUTULMASI Nejdet HAROĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, sayfa; 64 Gıdaların kurutulması, daha sonra kullanılmak üzere muhafaza edilmesi için çok eski çağlardan beri uygulanmakta olan bir yöntemdir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar kullanılmakta olan açık ortamlarda güneş enerjisi ile kurutma işlemi, nüfus artış hızı ile beraber ihtiyaçların artması ve gelişen teknolojilerle kendisine daha geniş uygulama alanları bulmuştur. Bu çalışmada uygulanmakta olan değişik türdeki kurutma metotları irdelenmiş, ayrıca spesifik olarak dilimlenmiş patlıcanla, Elazığ'da geleneksel olarak yaz sonu veya sonbahar mevsiminde açık havada güneş enerjisi ile yapılan dolmalık patlıcan kurutma işleminin siklonlu tip kurutucuda farklı hava hızlan ve sıcaklıklarında kurutma karakteristikleri incelenmiştir. Yapılan çalışma neticesinde,materyalin doğal renginde fazla değişimin olmadığı, şekil enformasyonunun istenilen sınırlar dahilinde olduğu makine ile kurutmada sıcaklık aralığının 55-65 C arasında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DRYING OF STUFFED TYPE VEGETABLES m A CYCLONE TYPE DRYER NejdetHARO?LU Fırat University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2003,sayfa: 64 Food drying is the oldest conservation method since very old era.This application performed in the open areas, by solar energy in the first age has found the widen application areas because of the developed technology and the increasing of human being need with the fast population growth. In this study, the different types of the existing performed drying methods have been examined. In addition, the drying characterises in the cyclone type drier at the different air speeds and the different temperatures have been examined for especially sliced eggplants which is traditionally dried as stuffed eggplant in Elazığ in the autumn season in the open areas by solar energy. In conclusion it is confirmed that the natural colour of the material does not Considerably change. The shape deformation of that does not seen in the temperature intervals 55-65 C Key Words : Cyclone dryer, Eggplant drying. IV