Yapay sinir ağları ile asenkron motorların hız denetimi için paket program geliştirme
Developing of a software for speed control of an induction motor using artificial neural network
  1. Tez No: 134726
  2. Yazar: AHMET TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, Asenkron Motorlar, Program Geliştirme IX, Artifical Neural Networks, Induction Motors, Software Development
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAPAY SİNİR AĞLARI İLE ASENKRON MOTORUN HIZ DENETİMİ İÇİN PAKET PROGRAM GELİŞTİRME Ahmet TEKİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 72 Bu çalışmada yapay sinir ağlan (YSA) ile asenkron motorların modellenmesi ve hız denetimi için Delphi programlama dili kullanılarak bir paket program geliştirilmiştir. Geliştirilen program, asenkron motordan alınan eğitim örneklerini ve seçilen eğitim parametrelerini kullanarak geriye yayılım, klasik Newton, Levenberg-Marquardt algoritmaları ile YSA modelin eğitimini gerçekleştirmekte ve verilen referans giriş sinyaline göre denetim yapabilmektedir. Modelleme ve denetim performanslarını gösteren sonuçlar, programın çıktı ekranından yorumlanabilmektedir. Hazırlanan program, örnek bir asenkron motorun YSA modelini belirlemek ve denetim etmek amacıyla denenmiştir. Programın çalışmasını ve asenkron motorları modelleme ve denetim performanslarını gösteren simülasyon sonuçlan verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING A SOFTWARE FOR SPEED CONTROL OF AN INDUCTION MOTOR USING ARTIFICAL NEURAL NETWORK Ahmet TEKIN Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics and Computer Education 2003, 72 p. In this thesis, a package program has been developed for modelling and speed control of induction machine. Delphi programming language has been used throughout the software development. The developed programme takes the training sapmles from the induction machine and artifical neural network is trained using backpropagation, Newton and Levenberg- Marquardt algorithm. The modelling and control performance results can be seen on the screen. The developed software has been tested for determining the ANN modeling and speed control performance of an induction motor. The structure of the software and the simulation results showing the modelling and control performance are given.