Modül yapay sinir ağları ile doğrusal olmayan sistemlerin denetimi
Modular neural network control of nonlinear systems
  1. Tez No: 134729
  2. Yazar: ŞERAFETDİN BALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Modular neural networks, Nonlinear systems, Identification and control. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MODÜL YAPAY SİNİR AĞLARI İLE DOĞRUSAL OLMAYAN SİSTEMLERİN DENETİMİ Şerafetdin BALOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı 2003, Sayfa :80 Katmanlı YSA' lan, doğrusal olmayan birçok sistemin tanı modellerinin çıkarılmasında ve denetiminde yeterli olmaktadır. Sistemin çalışma noktalarına göre dinamik davranışının değişmesi, karmaşık doğrusal olmayan ilişkiye sahip olması ve çalışma noktaları arasında süreksizlik bulunması durumunda katmanlı YSA' lan yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenlerle karmaşık sistemlerin denetiminde modül YSA yapıları kullanılmaya başlanmıştır. Bu tez çalışmasında, YSA' lan ile modelleme ve denetim yöntemleri incelenerek MYSA ile denetim yapıları önerilmiştir. Süreksizlik noktalarına sahip doğrusal olmayan iki sistemin MYSA ile modelleme ve denetim başarıları incelenmiş ve YSA ile karşılaştırılmıştır. Sistemlerin modelleme ve denetiminde, MYSA' nın performansının YSA' ya göre daha iyi olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Modül yapay sinir ağları, Doğrusal olmayan sistemler, Modelleme- ve denetim. VII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS MODULAR NEURAL NETWORK CONTROL OF NONLINEAR SYSTEMS Şerafetdin BALO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics and Computer Science 2003, Pages :80 Multilayer neural networks (MNN) find widespread application areas in the idcntificalion and control of nonlinear systems. In the applications, MNN has a limited use when the dynamics of the systems varies or the system has discontiniuity or nonlinearity. In these cases modular neural networks have advantegeous in the control of complex systems. In this thesis, MNN modeling and control methods were examined and modified control strictures are proposed for modular neural networks. Identification and control performances of modular neural network are simulated and compared for two different nonlinear systems which have discontinuity points. Simulation results show that the control performance of the modular neural networks is better then the MNN.