Rüzgar santrallerinde üretilen gerilimin genlik ve frekans kararlılığı
Amplitude and frequency stability of produced voltage in the wind plants
- Tez No: 134739
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar Santrali, Rüzgar Türbin Modeli figSKKSSİ IX, Wind Plant, Wind Turbine Models X
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RÜZGAR SANTRALLERİNDE ÜRETİLEN GERİLİMİN GENLİK VE FREKANS KARARLILIĞI Bünyamin SEZER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 61 Enerji üretiminde rüzgar santralleri önemli bir yer tutar. Rüzgar rejimi ve enerji üretim potansiyeli açısından, ülkemizin büyük bir kısmı elektrik enerjisi üretimine elverişlidir. Alternatif enerji kaynakları arasında temiz ve çevreci bir enerji kaynağı olması nedeniyle bu tür enerji kaynağının değerlendirilmesi, özel bir önem taşımaktadır. Rüzgar santrallerinde senkron, asenkron ve doğru akım generatörler kullanılır. Senkron generator, rüzgar hızının sürekli sabit olduğu yerlerde ve büyük güçlerde kullanılır. Bunlarda gerilim ve frekans kararlı bir yapıya sahiptir. Ancak asenkron ve doğru akım generatörlerin kullanıldığı santrallerde gerilim ve frekans kararlılığı yönünden sorun yaşanır. Çünkü bu generatörler değişken yapıya sahip rüzgar rejimlerinde çalışmak durumundadır. Sabit genlik ve sabit frekans elde edebilmek için generator çıkışları doğrultucu, konverter, inverter ve filtre ile desteklenir. Bu çalışmada, rüzgar santrallerinin bütün bu özellikleri incelenmiş ve MATLAB programı kullanılarak bir rüzgar santrali modeli oluşturulmuştur. Model üzerinde yapılan çalışmalarla gerilimin genlik ve frekans kararlılığı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AMPLITUDE AND FREQUENCY STABILITY OF PRODUCED VOLTAGE IN THE WIND PLANTS Bünyamin SEZER Fırat University Graduate Shool of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2003, Page:61 Wind plants reserve an impotanat place in energy generating. Because of wind regime and energy generating potential, majority of our country is convenient for electrical energy generating. Evaluation of such energy sources have a praticular importance due to their clean and enviromentalist energy sources among the alternative energy sources. In wind plants, synchronous, inductions and DC generators are used. Synchronous generator is used in large powers and where the wind speed is always constant. Voltage and frequency has a stable structure in these. But, in plants where the induction and DC generators are used, voltage and frequency stability problem is faced up. Because these generators must operate in a wind regime which has a variable structure. To obtain fixed amplitude and frequency, generators outputs are backed up with rectifier, converter, inverter and filter. In this study, all features of wind plants model has been formed by using MATLAB program. Voltage amplitude and frequency stability has been obtained by working on the model.