Dolgu barajlarda zeminin karakteristik değerlerinin şev emniyetine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of soil characteristic values on slope stability at the embankment dams
  1. Tez No: 134740
  2. Yazar: TAHA YUSUF EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Slope Stabilty, Factor of Safety, STABLE, FEADAM, Finite Element Method. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOLGU BARAJLARDA ZEMİNİN KARAKTERİSTİK DEĞERLERİNİN ŞEV EMNİYETİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Taha Y usuf EMİROĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dah 2003, Sayfe: 143 Barajlarda stabilfte analizleri, özellikle toprak dolgu barajlarda önem taşır. Toprak dolgu faaiiiifcrfa, şs-v siahiMe analizi statik stabffits analizi ve dinamik analiz oldukça önemlidir. Geoteknik mühendisliğinde; Baraj, Nüklener Santral ve benzeri önemli yapıların projdenıfeifaîiesiîisb son. yıllarda bilgisayar kullanımı oldukça yaygınlaşmîştır. Bu çalışmada şev stabilitesi için programlanan stable bilgisayar programından yararlanılmıştır. Bu tezde; Birinci bölümde konuyla ilgili genel bügüer verilmiştir. İkinci bölümde dolgu ijfflBJtas! şev stebâüssi geniş olarak açıklanmış ve STABLE programı hakkında gerekli bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Stable programının nasıl çalıştırılacağı açık bir şekilde sunulmuştur. Dördüncü bölümde barajlarda statik stabsHte analizi hakkında genel b%iterin yamada barajlarda lîon-ikesr gerilme ve ddbrmasyon analizi yapan FEADAM programı hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiş ve bu programın nasıl kullanılacağı geniş olarak açıklanmıştır. Beşinci bölümde örnek bir toprak dolgu baraj ataarak mmmm karakteristik değerierinin şev emniyetine etkisi araştırılmış ve gerekli analizler yapılmıştır. Altmcı böMinsfe siaibfe ife yapıta analizler sonucu grafikler çizilerek yorumu yapılmıştır. Yedinci bolümde ise sonuç ve öneriler sunulmuştur. Anahtar Kefeler. Şevlerin Stabiütesi, Güvenlik Sayısı, STABLE, FEADAM, Sonlu Elemanlar Metodu. 1öTBCl-3 m
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SOIL CHARACTERISTIC VALUES ON SLOPE STABILITY AT THE EMBANKMENT DAMS Tafea Yusuf EMİRO?LU Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2003, Page: 143 Analysis of slope stability at the dams, especially at the embankment dams, is very important, Slope stebüüy analysis, static stability analysis and seismic analysis are quite important for embankment dams. In geotechnicaî engineering; use of computer is very widespread in recent years, especially at the design of the dams, nuclear plants etc. In this study, computer program used for the slope stability is STABLE. In this thesis,. The first section is related to common knowledge.. The second section is related to slope stability for embankment dams.. The third section is related to STABLE computer program and, it was presentend how the program to be used.. The fourth section is related to static stability and the FEADAM computer program used at the non-hueer strees-strain analysis. Moreower, it was presented explanations how about the program to be run,. The effect of soil characteristics on the slope stability is investigated in the fifth section making an embankment dam. And, necessary analysis- are made.. The graphics were drawn and interpreted in the sixth section. In addition to this, conclusions and suggestions were presented briefly.