Değişken gerilim ve tek fazlı AC-AC çeviriciden beslenen asenkron motor sürücü tasarımı
Design of an induction motor drive fed by a single-phase AC-AC converter with variable frequency and voltage
- Tez No: 134758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT SÜNTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek Fazlı AC-AC Konverter, Tek Fazlı Asenkron Motor, Simülasyon, VII, Single Phase AC-AC Converter, Single Phase Induction Motor, Simulink SCI ^SSS^^iMiamoLo VIII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DEĞİŞKEN GERİLİM VE FREKANSLI TEK FAZLI AC-AC ÇEVİRİCİDEN BESLENEN ASENKRON MOTOR SÜRÜCÜ TASARIMI Abdülcelil KÜLEKÇİOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2003, Sayfa: 64 Tek fazlı asenkron motorlar endüstride ve ev aletleri uygulamalarında geniş kullanım alanı bulan motorlardır. Sabit gerilim ve frekanslı AC kaynaktan beslenen tek fazlı bir asenkron motor sabit devir sayısında çalışır. Bu motorların değişken hız uygulamalarında kullanılabilmesi için değişken genlik ve frekansta gerilim üreten kaynaklar tarafından beslenmesi gerekir. Maliyet ve kolaylık yönüyle akla hemen DC-link çeviriciler gelebilir. DC-link çeviriciler ara enerji depolayarak AC-AC dönüşüm yaparlar. Bu yüzden ara devrelerinde büyük reaktif elemanlar (indüktans, kapasite) içerirler. Dolayısıyla boyutları diğer AC-AC çeviricilere göre büyüktür. Tek fazlı direkt bağlı AC-AC çeviricilerde ise ara enerji depolamadan tek bir adımda frekans dönüşümü yapılır. Tek fazlı çeviricinin diğer bir avantajı ise çift yönlü güç akışına izin vermesidir. Oysa DC-link çeviricilerde giriş tarafı kontrollü yapılmadan çift yönlü güç transferi gerçekleşemez. Tek fazlı AC-AC çeviricilerin DC-link çeviricilere göre diğer bir avantajı ise düşük çıkış frekanslarında kaliteli çıkış dalga şekilleri üretmesidir. Bu yüzden tek fazlı AC-AC çeviriciler düşük çıkış frekanslarında DC-link çeviricilerin yerine tercih edilebilir. Bu tezde, tek fazlı direkt bağlı AC-AC çeviricilerin düşük çıkış frekansı istenen uygulamalarda DC-link çeviricilere göre oldukça avantajlı olduğu hem benzetim hem de deneysel sonuçlarla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DESIGN OF AN INDUCTION MOTOR DRIVE FED BY A SINGLE-PHASE AC-AC CONVERTER WITH VARIABLE FREQUANCY AND VOLTAGE Abdülcelil KÜLEKÇİO?LU Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electric and Electronics Engineering 2003, Page: 64 Single-phase induction motors are widely used in industrial and household applications. A single-phase induction motor having of constant input supply voltage and frequency operates at constant speed. These motors should be supplied by the sources providing variable magnitude and frequency if they are used in the variable speed applications. Although DC-link converters can be remembered at first glance due to cost and easiness, DC- link converters realize AC-AC converting by using intermediate storage. Therefore their intermediate circuits contain bulky reactive components (inductance, capacitance). By the implication their dimensions is bigger than other AC-AC converters. On the other hand, in single-phase AC-AC direct converters the frequency transformation realized in single step without using storage elements. Moreover they also allow bi-directional power flow. However DC converters are not able to perform bi directional power flow without making the input side of converter controllable. Another advantage of single-phase AC-AC converters is that they provide high quality output waveforms at low output frequencies. Hence single-phase AC-AC converters are preferred to DC link converters in such applications. In this thesis it has been demonstrated with both simulation and experimental results that the single-phase AC-AC direct converters have more advantages than DC link converters in the applications necessitating the low output frequency.