Deneysel diyabetik sıçanlarda beyin korteksi ve hipokampusta PSA-NCAM proteininin ekspresyonu ve buna aspirin ve aminoguanidinin etkisi
The Effect of aspirin and aminoguanidine on PSA-NCAM expression in brain cortex and hippocampus of experimental diabetic rats
- Tez No: 134764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT DİLSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, STZ, öğrenme, hafıza, PSA-NCAM, Hipokampus, Korteks, Malondialdehit, Glutatyon, antioksidan. VI, Diabet, STZ, learning, memory, PSA-NCAM, Hippocampus, Cortex, MDA, GSH, antioxidant t.c YMsmö?Rmm kowbub VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DENEYSEL DİYABETİK SIÇANLARDA BEYİN KORTEKSİ VE HİPOKAMPUSTA PSA- NCAM PROTEİNİNİN EKSPRESYONU VE BUNA ASPİRİN VE AMİNOGUANİDİNİNİN ETKİSİ Feyza ÖZKAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 39 Nörolojikal ve yapısal değişiklikler diabetes mellitustaki bilişsel değişikliklerle alakalıdır. Bu çalışma hipokampus ve korteksle nöral hücre adezyon moleküllerinin ekspresyonunu değerlendirmek ve buna aspirin ve aminoguanidinin etkisini araştırmak için yapılmıştır. Diyabet karın içine streptozotocin (STZ) enjeksiyonu yolu ile yapılmıştır. NCAM ekspresyonu immunoblot metodu ile hipokampus ve kortekste tespit edilmiştir. Diyabette oksidatif aktivitenin artışı, antioksidan savunmanın yetersizliği, protein glikozilasyonu, glukoz metabolizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Diyabette lipit peroksidasyonunun sonucu oluşan malondialdehit (MDA) miktarı artış göstermektedir. MDA; proteinlerin, fosfolipitlerin ve nükleik asitlerin amino gruplarıyla reaksiyona girebilmektedir. Glutatyon (GSH) serbest radikal ve peroksitlerle reaksiyona girerek hücreleri oksidan hasara karşı korur. Ayrıca protein yapısındaki sülfhidril gruplarını indirgenmiş halde tutarak pek çok proteinin inaktive olmasını engeller. Deneysel diyabet çalışmalarında GSH miktarında aşırı bir düşüş olduğu görülmüştür. Diyabetik hayvanlarla yapılan bu çalışmalarda GSH' m düşüşüne karşılık olarak MDA miktarında artış olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada diyabete maruz kalmış sıçan korteks ve hipokampus dokusunda meydana gelen değişiklikler, bu değişiklikleri önlemede antioksidan maddelerin etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla kontrol, diyabet, aspirin ve aminoguanidin gibi antioksidan maddeler uygulanmış diyabetik sıçan hipokampus ve korteksinde MDA ve GSH miktarları ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar; STZ ile uyarılan diyabette öğrenme ve hafızaya katılan beyin bölgelerinde PSA-NCAM ekspresyonunda dengesizliğe ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca PSA-NCAM molekülü sadece aminoguanidin grubunda görülmüştür. Diğer taraftan antioksidan uygulanan diyabet gruplarında MDA seviyesinin diyabet grubuna göre düşük olduğu, GSH seviyesinin ise yine diyabet grubuna göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada istatistiksel analiz için Anova Proc. Hoc Bonferroni testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF ASPIRIN AND AMİNOGUANİDİNE ON PSA-NCAM EXPRESSION IN BRAIN CORTEX AND HIPPOCAMPUS OF EXPERIMENTAL DIABETIC RATS Feyza ÖZKAN Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biotecnology 2003, Page: 39 Neurological and structural changes are related by cognitive deficits in diabetes mellitus. The present study was designed to evaluate the expression of neural cell adhesion molecules (NCAM) and to examine effect of aspirin and aminogunidine on this expression. Diabetes was induced in rats via intraperitoneal streptozotocin injection. NCAM expression was detected in the hippocampus, cortex by an immunoblotting method. In diabetes, increase in the oxidative activity, in sufficiency of antioxidant defence and protein glycosylation are negative effect on the metabolism of glucose, especially in uncontrolled diabetes. Malondialdehyde (MDA) which appear the result of lipid peroxidation in diabetes increases. MDA can make reactions with amino groups of nucleic acids, proteins and phospholipids. Glutathione (GSH) prevents cells from oxidant damage by making reactions with free radicals and peroxides. Furthermore, it prevent most proteins from being inactive by holding sulphydryl groups reduced, in proteins structure. In experimental diabetic studies, excessive decrease was found in GSH levels. In diabetic MDA was found to be increased, meanwhile GSH decreased. In this study, the changes in diabetic brain cortex and hippocampus of the rats, the mechanism of damage development influences of the antioxidant on preventing from damage were investigated. For this aim, MDA and GSH contents were measured in control rat, diabet induced rat and diabet plus antioxidant materials such as aspirin and aminoguanidine in hippocampus and cortex. The results suggest that suggest that streptozotocin- induced diabetes impairs cognitive functions and causes an imbalance in expression of PSA-NCAM in those brain regions involved in learning and memory. Also PSA-NCAM molecule band was observed only in aminogunidine group. In addition, it was found that the MDA level decreased and GSH level increased in diabetic groups suplied with aspirin and aminoguanidine with when compared to diabetic groups. In this study, the Anova Post hoc Bonferroni test was used for statistical analysis.