Küçük güçlü hidroelektrik santrallerde PLC ile otomatik kontrol
Automatic control with PLC in the small hydroelectric power plant
  1. Tez No: 134775
  2. Yazar: DURSUN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Hidroelektrik Santraller, PLC, Hız Regülatörleri, Gerilim Regülatörleri. IX, Small Hydroelectric Power Plants (HPP), PLC, Speed Regulators, Voltage Regulators. X
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÜÇÜK GÜÇLÜ HİDROELEKTRİK SANTRALLERDE PLC İLE OTOMATİK KONTROL Dursun ÖZTÜRK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 86 Bu çalışmada, Türkiye'nin küçük su kaynaklan yönünden mevcut potansiyeli araştırılarak, bu potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla kurulacak olan küçük ve çok küçük güçlü HES'lerin özellikleri ve otomasyonu üzerinde durulmuştur. Özellikle gerilim ve frekans kontrolünün sağlanmasına yönelik otomasyon çalışmaları yapılmıştır. Bunun için güç sistemlerinin otomasyonunda önemli bir konuma sahip olan PLC 'den yararlanılmıştır. Hazırlanan deney seti üzerinde PLC ile PID kontrol sağlanarak; endüktif, omik ve kapasitif yük durumlarında frekans ve gerilim değişimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AUTOMATIC CONTROL BY PLC IN THE SMALL HYDROELECTRIC POWER PLANT Dursun ÖZTÜRK Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2003, Page: 86 In this study, after researching the present potential of Turkey with regard to small water sources, the properties and automation of small power plants and very small power plants which will be constructed with purpose evaluate of this potential are investigated. Especially, automation studies towards control of voltage and frequency are made. In this purpose, PLC that getting an important location in automation of power systems is used. PID control by PLC is provided, on the preparing experiment set changes of the voltage and the frequency are investigated for inductive load, resistive load and capacitive load.