Küçük güçlü hidroelektrik santrallerinin güç ve frekans kontrolü
Power-frequency controlling of minor powerful powerhouse
- Tez No: 357181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ERİŞTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik Santral, Governor, Güç ve Frekans Kontrolü, Scada, Hydroelectric powerhouse, governor, power and frequency controlling, Scada
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında, hidroelektrik santrallerde kullanılan hız regülasyon sistemi ile sağlanan güç ve frekans kontrolü hakkında araştırmalar yapılmıştır. Enterkonnekte sistemlerin birbirine bağlanması ile bağlantı hatları üzerinden akan aktif güç kontrol edilebilmektedir. Birbirine bağlanarak çalışmasının en büyük avantajı enterkonnekte sisteme güç sağlayan santrallerden herhangi birinin devre dışı kalması durumunda sistemde enerji sürekliliğinin sağlanmasıdır. Büyük sistemlerdeki yük değişimi, üretim kaybı gibi durumlardan sistemin yapısı çok fazla etkilenmez. Ancak, küçük kapasiteli bir sistemde, enterkonnekte sisteme güç sağlayan büyük güçlü santrallerden herhangi birinin devre dışı kalması durumunda eğer sistem tek başına çalışıyorsa sistem üzerinde büyük değişimler olacaktır. Küçük güçlü bir hidroelektrik santral ile hidroelektrik santralin bağlı olduğu şebekede meydana gelen bu gibi değişimlerde sistemlerin birbiri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elektrik enerji sistemimizin Avrupa Elektrik İletim Sistemi Koordinasyonu Birliği kriterlerine uygunluğu incelenmiştir. Video citech 7.0 scada yazılım programı kullanılarak Sefaköy Hidroelektrik Santralindeki üretim elemanlarının çalışma esnasında santralin bağlı olduğu şebekede meydana gelen değişimlere verdiği tepkiler, açma-kapama olayları gerçek bir şekilde elde edilmiş ve elde edilen sonuçlar araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Power-Frequency Controlling of Minor Powerful Powerhouse In this thesis, searchings have been done about frequency control and power provided by the system of speed regulation which is utilized at the hydroelectric powerhouses. Active power running on connection lines and tying each other of interconnected systems. The biggest advantage of the working of concatenation is that provides the energy continuity in the case of deactivating of any of powerhouse providing power to interconnected system. The structure of the system is not affected in the case of production loss, charge change of the big systems. But; in a small capacity system, in the case of deactivating of any of Grand powerful powerhouses providing a power to the system of interconnected; and if the system Works alone, great changes will be done on the system. The effects of system on each other were sought on such changes forming at grid that hydroelectric powerhouse and a small powerful hydroelectric depends on(it). The conformity of our electric system for the criterions of coordination union of Europe Electric Transmission system was controlled. By using video citech 7.0 scada software program, opening-closing events, the delivering repercussions to the changes occured in the grid belonged the powerhouse during the work time for production employees at Sefaköy Hydroelectric were actually controlled and the gathered results were searched.