Evsel atık su arıtma tesisi çıkış sularının UV ile dezenfeksiyonu
Ultraviolet disinfection of effluent of municipal waste water treatment plant
  1. Tez No: 134791
  2. Yazar: AYŞE ÖZGÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Municipal wastewater, UV disinfection perlite filter, microbiological removal, solid matter removal. VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇIKIŞ SULARININ ULTRA VİYOLE İLE DEZENFEKSİYONU Ayşe ÖZGÜVEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 38 Bu çalışmada evsel atıksu arıtma tesisi çıkış sularının ultraviyole (UV) ışınla dezenfesiyonu incelenmiştir, Dezenfeksiyon çalışmalarında silindirik UV reaktörü kullanılmış ve optimum verimin sağlanması için sisteme fıltrasyon kademesi eklenmiştir. Sistem verimleri, katı madde, bulanıklık, temas süreleri açısından değerlendirilmiştir. 15 hafta süreyle yapılan çalışmada toplam bakteri, toplam koliform ve fekal koliform tayinleri yapılarak, alıcı ortam standarlarının sağlanması için ideal şartlar belirlenmiştir. Sonuç olarak, evsel atıksu arıtma tesisi çıkış sularının UV ile dezenfeksiyonunda, alıcı ortam standartlarının sağlanması için filtrasyonun gerekli olduğu tespit edilmiştir, Perlit dolgulu filtre hem katı madde ve bulunanıklık gideriminde hem de mikroorganizma gideriminde etkili olmuştur. Sonuçlar mikrobial giderimin %99,5'in üzerinde olduğunu ve alıcı ortam standartlarının sağlandığını ortaya koymuştur. Anahatar Kelimeler : Evsel atıksu, Ultraviyole dezenfeksiyon, Pertlit filtre, Mikrobiyal giderim, Katı madde giderimi. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis ULTRAVIOLET DESINFECTION OF EFFLUENT OF MUNICIPAL WASTEWATER TREATMENT PLANT Ayşe ÖZGÜVEN Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2003, Page : 38 In this study, UV disinfection of effluents of municipal wastewater treatment plant has been investigated. Cylindrical UV reactor has been used and filtration stage has been added to the system for optimum efficiency. The system efficiencies have been evaluated according to solid matters, turbidity and hydraulic retention times. Total bacteria, total coliform, fecal coliform analyses have been performed during the 15 weeks study period. Ideal conditions have been determined to meet the standards in receiving waters. As a result it has been determined that filtration was necessary to meet the standards in the receiving waters for UV disinfection of effluents of municipal wastewater treatment plant. Perlite filter was effective for removal of solid matters and also for turbidity. Results showed that removal of microorganism, was over 99.5 % and meet the standards in receiving waters.