Isı etkilerine maruz değişik cins agrega ve çimentolarla üretilen betonların ani ve yavaş soğumaya karşı davranışının incelenmesi
Examining the behaviour of concretes exposed to high temperatures and containing different types of aggregates and cements against sudden and slow cooling
  1. Tez No: 134792
  2. Yazar: CİGERHUN İNCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıtılmış beton, Beton dayanımı, Ani ve yavaş soğuma, Beton karışımı VII, Conretes exposed to high temperatures, Concrete strength, Sudden and slow cooling, Concrete mixture VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ISI ETKİLERİNE MARUZ DEĞİŞİK CİNS AGREGA VE ÇİMENTOLARLA ÜRETİLEN BETONLARIN ANİ VE YAVAŞ SOĞUMAYA KARŞI DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Cigerhun İNCE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 59 Bu çalışmada normal ve yüksek performanslı betonların 250°C'ye varan yüksek sıcaklıklara karşı, silis dumanıyla ve silis dumanı olmaksızın gösterdikleri değişimler ele alınmıştır. Beton sıcaklık değişimlerine uğratıldıkça, beton bileşenlerinde meydana gelen çekme dayanım etkileri betonda çatlamalara neden olabilmektedir. Bu durumun ise betonun dayanım ömrüne azaltıcı etki yaptığı gözlenmiştir. Harçların, çimento örneklerinin ve agregaların beton içinde değişik belirli sıcaklıklara verdiği tepkiler incelenmiştir. Deney sonuçlan yüksek sıcaklıkların normal ve yüksek performanslı beton üzerinde kayda değer fiziksel ve mekanik etkiler yaptığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EXAMINING THE BEHAVIOUR OF CONCRETES EXPOSED TO HIGH TEMPERATURES AND CONTAINING DIFFERENT TYPES OF AGGREGATES AND CEMENTS AGAINST SUDDEN AND SLOW COOLING Cigerhun INCE Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2003, Page:59 In this study the effect of high temperatures, up to 250°C, on concrete and mechanical properties of normal and high strength concretes, with and without silica fume were gone through. When concrete is exposed to changes vis-a-vis temperature, volume changes of its components cause tensile stresses and cracking of concrete, reducing the durability and strength of concrete specimens. The properties of mortars, cement pastes and aggregates which represent the constituent phases of the concretes were tested after being exposed to the same temperature regimes. Test results have shown that elevated temperatures have significant effects on the the physical and mechanical properties of normal and high strength concretes.