Tekil temellerin yatak mukavemetinde boyut etkisinin incelenmesi
Investigate of size effect in bearing strength of the individual footing
  1. Tez No: 134797
  2. Yazar: ERDİNÇ ARICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAGIP İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Yatak Mukavemeti, Boyut Etkisi, Boyut Etkisi Kanunu (BEK), Frakta! Boyut Etkisi Kanunu (FBEK). XIV, Concrete, Bearing Strength, Size Effect, Size Effect Law, Multi-Fractal Size Effect Law XV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ tekil temellerin yatak mukavemetinde boyut etkisinin incelenmesi Erdinç ARICI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2003, sayfa: 89 Betonarme sistemlerde yatak göçmesi, genellikle mukavemeti, yüksek kolon elemanının düşük dayanmalı temel pabuca üzerine oturduğu durumlarda temel gövdesinde meydana gelen yarılma sonucu oluşur. Öngerilmeli beton elemanlardaki gergi plakaları, rıhtımlardaki köprü yatakları ve kolonlar üzerindeki kirişler v.b. yatak problemleri için birkaç örnektir. Boyutlandırma şartnameleri bu durumdan kaçınmak için belirli kriterleri ileri sürmekle birlikte, beton/betonarmenin kırılma mekaniğinde önemli bir olay olan boyut etkisini dikkate almamaktadır. Sunulan tez çalışmasında maksimum agrega çapı 4, 8 ve 16 mm olan küp ve prizmatik numunelerden oluşan toplam 22 seride deneyler yapılmıştır. Boyut değişim aralığı 1:4 olan beton numuneler üzerinde yatak yüklemeleri yapılmış ve numunelere ait göçme yükleri boyut etkisi kanunu (BEK) ve fraktal boyut etkisi kanunu (FBEK) ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlan dizayn formülleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phd Thesis INVESTIGATE OF SIZE EFFECT IN BEARING STRENGTH OF THE INDIVIDUAL FOOTING Erdinç ARICI Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Conctraction Education 2003, Page: 89 Bearing failure in reinforced concrete structures generally occurs by splitting of the concrete in the foundation when column with high strength bases on the foundation with low strength. Anchor plates in prestressed concrete structures, bridge bearings over piers, beams over concrete columns, etc. are a few instances of bearing problems. Although design codes proposes specific criterions to avoid from this failure situation, they do not consider size effect which is an important phenomenon in the fracture mechanics of concrete/reinforced concrete. In this study, 22 series of concrete cube and prismatic specimens, of which the agregate sizes are 4, 8 and 16 mm, and geometrically similar of different sizes (size range=l:4) were tested by bear loading. Failure loads of specimens were analysed by Size Effect Law (SEL) and Multi-Fractal Size Effect Law (MSEL). Results of the analys were compared with design formula