Lineer asenkron motorlarda uç etkilerinin sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmesi
Investigation of end effects in linear induction motors by using finite element method
- Tez No: 134798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KÜRÜM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lineer Asenkron Motor, Uç Etkileri, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Çözüm ağı, Bölmeleme. VII, Linear Induction Motor, End Effects, Finite Element Method, Mesh, Meshing. VIII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Doktora Tezi LİNEER ASENKRON MOTORLARDA UÇ ETKİLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ A. Hakan SELÇUK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Müh. Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 107 Döner motorların yarıçap yö.nünde mil eksenine kadar kesilip açılması ile elde edilen lineer motorlarda, stator veya rotordan bir tanesi sonlu uzunluktadır. Sonlu uzunluktaki parçanın aniden manyetik alan içine girmesi veya çıkmasıyla oluşan uç etkileri, lineer motorlarda önemli bir verim kaybına sebep olmaktadır. Uç etkileri, sönümlü manyetik dalgalar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY), fiziki problemlere nümerik sonuçlar bulmakta kullanılan bir yöntemdir. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerle daha da tutulur bir yöntem haline gelen SEY, mühendislik uygulamalarında, özellikle tasarımda geniş bir kullanım sahası bulmuştur. SEY'nin elektromanyetik uygulamaları, elektrik motoru tasarımında zaman ve maliyet tasarrufu sağlamakta, yeni incelemelere kapı açmaktadır. Bu çalışmanın ana konusu, analitik yöntemlerle hesaplanan uç etkilerini, Sonlu Elemanlar Yöntemiyle hesaplayarak incelemektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis INVESTIGATION OF END EFFECTS IN LINEAR INDUCTION MOTORS BY USING FINITE ELEMENT METHOD A. Hakan SELÇUK Fırat University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Electrical And Electronics Engineering 2003, Page: 107 In the structure of linear motors, which are obtained by cutting a rotating motor until the shaft axis and opening it, either rotor or stator has a finite length. The end effects which occur because of the entering or exiting of the part having finite length into the magnetic field cause an important decrease in efficiency. End effects occur as magnetic waves having attenuation. Finite Element Method (FEM) is a method that is used to achieve numeric results of physical problems. With the developements in computer technology, getting more popular, FEM has found a wide range of applications in engineering, especially in design procedure. The applications of FEM in electromagnetics reduce time and cost in electrical motor design and lead to new investigations. The main subject of our study is to calculate and investigate the end effects, which are calculated analytically, by the Finite Element Method.