Stoneware bünye formülasyonları ve özellikleri
Stoneware body formulations and properties
- Tez No: 134827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ceramic Body, Electrolyte, Stoneware
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
IV STONEWARE BÜNYE FORMULASYONLARI VE ÖZELLİKLERİ Ali İssi Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Alpagut KARA ÖZET Stoneware ürünler, kalite ve ucuzluğu ile özellikle porselen ürünlere alternatif olarak pazar payı giderek artan ürünlerdir. Her seramik üründe olduğu gibi daha kaliteli ve ucuz ürün elde etmek için sürekli çalışmalar yapılmaktadır. Bunu sağlamanın bir yolu da oluşan ürünün üretim parametrelerinin tanımlanması ve bunlar arasındaki korelasyonların ürün gelişimine yönelik kullanılabilmesidir. Bu amaçla 4 farklı stoneware bünye kompozisyonuna (Rl, R2, R3 ve R4) ait % 65 katı konsantrasyon ve 1600 gr/lt ağırlığındaki süspansiyonlar, yaklaşık 15 saat öğütme ve 2 saat killerin açılması sonucunda elde edilmiştir. Hammadde kompozisyonu açısından aralarında en fazla farkın bulunduğu Rl ve R4 süspansiyonlarının sodyum silikat (Na2Si03), sodyum tripolifosfat (Na5P3Oıo) ve sodyum hekzametafosfat [Na6(P03)6] elektrolit eğrileri ve buna bağlı pH değişimleri, partikül boyut dağılımları ve eğimleri incelenmiştir. Ayrıca, döküm hızının metilen mavisi indeksi (MBI) ve partikül boyut eğimi arasındaki korelasyonla nasıl değişebileceği irdelenmiştir. Her bir bünyeye ait numuneler değişik sıcaklıklarda (1150, 1165, 1180 ve 1210 °C) sinterlenmiştir. Sinterlenen numunelerin deformasyon miktarları, küçülme miktarları (kuru, pişmiş ve toplam) ve su emme miktarları ölçülmüştür. Bunlara ek olarak endüstriyel ölçekte üretilen stoneware sofra eşyası bünyesine en yakın sonuçların elde edildiği 1165 °C'de sinterlenmiş R4 bünyesinin nem gradyantı, XRD ve dilatometrik analizi, kuru ve pişmiş ürün mukavemeti incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Seramik Bünye, Elektrolit, Stoneware.
Özet (Çeviri)
STONEWARE BODY FORMULATIONS AND PROPERTIES Ali İssi Ceramic Engineering, M.S.Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Assist. Prof. Alpagut KARA SUMMARY Stoneware is an alternative product with gradually increasing market share, particularly as an alternative to porcelains with regard to its quality and cheapness. Continuous investigations have been performed for all types of ceramic materials in order to achieve better quality and economic products. In this respect, one of the ways is to define the production parameters and employ the correlation between these parameters for product development. In this study, four different stoneware body formulations were prepared. The slips with around 1600 grams in liter weight and 65 % solid concentration were obtained after approximately 15 hours grinding and 2 hours blending with clays. Electrolyte curves of sodium silicate (Na2Si03), sodium tripolyphosphate (Na5P3Oi0), sodium hexametaphosphate [Na^POa^] and the corresponding pH changes, particle size distributions and slope of particle size values were examined for Rl and R4 suspensions. In addition, the change in casting rate with slope of particle size and methylene blue index (MBI) were investigated. Samples from each formulation were sintered at different temperatures (1150, 1165, 1180 and 1210 °C). Deformation, shrinkage (dry, sintered and total), water absorption values of the representative samples were measured. According to the obtained results, sample of R4 body sintered at 1 165 °C was found to have closest physical properties required from an industrial stoneware formulation. Further experiments such as moisture gradient of green body, XRD and dilatometric analysis, strengths of dry and sintered R4 body sample at the temperature of 1 165 °C were also achieved.