Yer altı üretim projelendirimi ve Tunçbilek kömür sahasındaki bir bölgeye uygulanması
Underground coal mining design and an application to a district within Tunçbilek coal field
- Tez No: 134826
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTAY EDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Coal Drillings, Coal isohips, Reserve Estimation, Tunçbilek Coal Field, Underground Mining Projects
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
IV YERALTI ÜRETİM PROJELENDIRIMI VE TUNÇBILEK KOMUR SAHASINDAKİ BİR BÖLGEYE UYGULANMASI Erdem Sütçü Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İ. Göktay Ediz ÖZET Bu çalışmada, Tavşanlı-Tunçbilek mevkiinde bulunan linyit sahasının, yeraltı madencilik projelendirilmesi yapılmıştır. Bu projede kısaca; şirket tarafından yapılmış olan kömür sondajları, saha topoğrafik haritası üzerine yerleştirilerek yeraltı ocak sınırı oluşturulmuştur. Bu sınır içinde öncelikle, kömür izohips eğrileri oluşturularak, sahadaki kömür rezervi hesaplanmıştır. Üretim yöntemi ve planına bağlı olarak, ayaklardaki ve panolardaki tahkimat sistemi ve nakliyat sistemi projelendirilmiştir. Ocak havalandırılmasının yapıldığı, havalandırma sistemi projelendirilmiştir. Son olarak da, ocakta oluşan suyun tulumbalar tarafından atılabilmesi için gerekli olan su ihraç sistemi projelendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Kömür İzohips Eğrileri, Kömür Sondajları, Rezerv Hesaplamaları, Tunçbilek Kömür Sahası, Yeraltı Madencilik Projelendirilmesi
Özet (Çeviri)
V UNDERGROUND COAL MINING DESIGN AND AN APLICATION TO A DISTRICT WITHIN TUNCBILEK COAL FIELD Erdem Sütçü Mining Engineering, M. Sc. Thesis, 2003 Supervisor: Prof. Dr. İ. Göktay Ediz SUMMARY In this study, an underground mining project was made in a lignite district of Tavsanli- Tuncbilek coal field. In this project, underground mining boundaries were determined by plotting the drill data on a topographical map. The coal reserve was calculated by obtaining coal isohips within this border. Support and transport system designs were made according to the production method and to the plan chosen. Ventilation system was also projected to provide safe ventilation requirements in the mine. Finally, water drainage system was designed in order to pump out the water to be collected in underground.