Bor endüstri atıklarının tuğla ve kiremit endüstrisinde kullanılması
The Use of industrial waste of boron in the brick on the roof file production
  1. Tez No: 134828
  2. Yazar: ZEKİ TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Hammadde, Tinkal Atığı, Tuğla, Uçucu Kül
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV BOR ENDÜSTRİ ATIKLARININ TUĞLA VE KİREMİT ÜRETİMİNDE KULLANILMASI Zeki TUNÇ Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,2003 Tez Danışmanı:Yrd.Doç.Dr. Asım OLGUN ÖZET Ülkemizde toprak sanayinde kullanılan hammadde miktarı giderek azalmakta ve buna bağlı olarak da yeni hammaddelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada ;Eskişehir Kırka Bor İşletmesinden alınan tinkal atığının ve Kütahya Seyitömer Termik Santralinden alınan Uçucu Kül atığının belirli oranlarda tuğla bünyesinde kullamlabilirliği incelenmiştir. Tinkal ve uçucu kül atıkları tuğla bünyesine belirli oranlarda katılarak basınç mukavemeti, su emme, kuru ve toplam küçülme testleri yapılmıştır. Ayrıca SEM-EDX, XRF cihazları ile analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE USE OF INDUSTRIAL WASTE OF BORON IN THE BRICK AND ROOF FILE PRODUCTION Zeki Tunç Department of Chemistry Master Thesis,2003 Thesis Supervisor:Assoc.Yrd.Doç. Asım Olgun SUMMARY The amount of raw materials in soil industry has been decreasing gradually in our country, and therefore the need to new raw materials in seramic sector, studiens in finding new raw materials rapidly become a very hot field. In this study. The use of Tincal waste taken from Eskişehir Kırka Boron Establishment and fly ash taken from Kütahya Seyitömer Thermic Plant with different ratios in the structure of brick were investigated. Brick test products by using certai ratios of fly ash and tincal waste are tested with water abserbtion, dry and total shrinkgage; pressure strenght tests. In addition SEM-DEX and XFR analyses devices used. Key Words :Enveiroment,Raw material, Tincal waste. Brick Flay Ach.