Gümüş üretiminde kullanılan cevherlerin atomik absorpsiyon spektroskopisi (AAS) ile analizi
The Analysis of ores used in the production of silver with the atomic absorption spectrometry (AAS)
- Tez No: 134856
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Atomic Absorption Spectrometry (AAS), Analysis Ore, Silver Ore
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
GÜMÜŞ ÜRETİMİNDE KULLANILAN CEVHERLERİN ATOMİK ABSOPRSİYON SPEKTROMETRİSİ (AAS) İLE ANALİZİ Mehmet Yaman Kimya, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Prof.Dr. Yunus Erdoğan ÖZET Analiz için alman cevher numuneleri, endüstriyel gümüş üretiminde kullanılan cevherlerdir. Alınan bu numuneler kurutulmuş ve çözündürme işlemi için öğütülmüştür. Öğütülen gümüş cevher numuneleri, içindeki gümüş, kurşun, demir, kadmiyum, nikel, bakır, bizmut, çinko, arsenik, antimon, mangan, krom, vanadyum ve rodyum elementlerinin miktarları, atomik absorpsiyon spektrometrisi (AAS) cihazı kullanılarak tespit edilmiştir. Sonuçlar hassas bir saptamayla elde edilmiştir. Gümüş, kurşun, demir, kadmiyum, nikel, bakır, bizmut, çinko, mangan, krom, vanadyum ve rodyum elementleri için cevher numuneleri HC1, HN03, H2S04 ve HCIO4 asitleri ile çözündürülmüş ve direkt olarak absorbansları okunmuştur. Arsenik ve antimon elementleri için cevher numuneleri HC1 ve HN03 asitleri ile çözündürülmüş ve hidrit tekniği kullanılarak absorbansları okunmuştur. Sonuçlar ppm düzeyinde verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi (AAS), Cevher Analizi, Gümüş Cevheri.
Özet (Çeviri)
THE ANALYSIS OF ORES USED IN THE PRODUCTION OF SILVER WITH THE ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY (AAS) Mehmet Yaman Chemistry, M.S.Thesis, 2003 Thesis SupervisonAssoc.Prof.Yunus Erdoğan SUMMARY The ore samples taken for analysis are the ores that are used in the industrial production of silver. These samples are dried and ground up for the resolution process. The amount of silver, gold, lead, iron, cadmium, nickel, copper, bizmuth, zink, arsenic, antimony, manganese, chrome, vanadium and rohdium elements which are in the samples of ground up silver ores are obtained by using the AAS machine.The results are obtained by a sensitive fixation. The ore samples for silver, lead, iron, cadmium, nickel, copper, bismuth, zink manganese, chrome, vanadium and rohdium are resoluted with the HCI, HN03, H2S04 and HCIO4 acids and directly their absorbents are read. The ore samples for the arsenic and antimony elements are resoluted with HCI and HN03 acids and their absorbents are read by using the hydride technique. The results are given in the level of ppm.