Yakın sarmal gökadalardaki süpernova kalıntılarının optik bölgede gözlenmesi
Optical observation of supernova remmants in nearby spiral
  1. Tez No: 135546
  2. Yazar: MEHMET UĞUR GÖZÜKELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yasak Çizgi oram, Supernova Kahntılan, Sarmal Galaksiler, Forbbiden Line Ratio, Supernova Remnants, Spiral Galaxies II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YAKIN SARMAL GOKADALARDAKI SUPERNOVA KALINTILARININ OPTİK BÖLGEDE GÖZLENMESİ Mehmet Uğur GÖZÜKELEŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENİSTİTÜSÜ FİZİK BÖLÜMÜ Danışman: Doc. Dr. Aysun AKYÜZ Yıl: 2003, sayfa:53 Jüri: Doç. Dr. Aysun AKYÜZ : Prof. Dr. İlhami Yeğingil : Doç. Dr. Sultan Giray Gökadamızda supernova kalıntılarının sistematik olarak çalışılması yıldızlararası ortamda değişen soğurma ve kalıntıların iyi belirlenemeyen uzaklıkları nedeniyle kolay değildir. Bu problemler diğer gökadalarda minimi/e edilebilmektedir. Bu nedenle supernova evrinıinin çalışılmasında, Gökadamızdaki supernova kalmtılarrmn yanısıra diğer gökadalardaki supernova kalıntıları da incelenmektedir. Bu çalışmada yakın sarmal gökada M33 de bulunan supernova kalıntılarını belirlemek için gözlemler yapıldı. Gözlemlerimiz ve supernova kalıntı adaylarının görüntüleri, pozisyonları, çaplan ve çizgi oranlan tanımlandı. Bu gökadada belirlenen adaylar önceki çalışmalarla karşılaştınldı. Gözlerlerimiz 1.5 m lik optik teleskop ve CCD dedektörü kullanılarak Antalya yakınlarında Bakırhtepe de bulunan Türkiye Ulusal Gözlemevi (TUG) da yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS OPTICAL OBSERVATION OF SUPERNOVA REMNANTS IN NEARBY SPIRAL GALAXIES Mehmet Uğur GÖZÜKELEŞ DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doc. Dr. Aysun AKYÜZ Year: 2003, Pages:53 Jury: Assoc.Prof. Aysun AKYÜZ : Prof.Dr. İlhami Yegingil : Assoc.Prof. Sultan Giray The systematic study of supernova remnants in our Galaxy is plagued by highly varying absorption of the interstellar medium and uncertain distances. This problems are far less in other galaxies since the effects can be minimized. Therefore, samples of significant numbers of supernova remnants in external galaxies are searched besides Galactic samples for supernova remnant evolution studies. In this work, a nearby spiral galaxy M33 was observed in order to indentify supernova remnants in this galaxy. We describe our observations and images, positions, diameters, and line ratios of the supernova remnant candidates. The candidates were compared with previous surveys of the same galaxy. The optical images were obtained using a 1.5 m telescope with a CCD detector at the Turkish National Observatory located at Bakırlıtepe mountain near Antalya.