Geleneksel Osmaniye evleri üzerine bir inceleme
A Study on traditional Osmaniye houses
  1. Tez No: 135547
  2. Yazar: BERNA BANU BAŞLAMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. SEYHAN YARDIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Osmaniye, Geleneksel Konut, Analiz, Tipoloji, Malzeme, Osmaniye, Traditional House, Analysis, Typology, Material II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BERNA BANU BAŞLAMIŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANA BİLİM DALI Danışman : Öğr Gör Dr Seyhan YARDIMLI Yıl: 2003, Sayfa: 117 Jüri : Öğr Gör Dr Seyhan YARDIMLI Prof Dr Erkin ERTEN Prof Dr Erdoğan GÜLTEKİN Bu tez çalışmasında Osmaniye'de 1865-1950 yıllan arasındaki döneme ait geleneksel konut mimarisi incelenmiştir. Bu konutların biçimlenişinde etken olan kentin tarihsel gelişimi, toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı araştırılmıştır. Ayrıca Osmaniye'ye ait fiziksel ve çevresel veriler elde edilmiştir. Anadolu'da geleneksel Türk konut mimarisi incelenmiştir. Bunun ışığında Osmaniye'de incelediğimiz döneme ait 20 geleneksel konut seçilerek bunların fiziksel özellikleri, genel planlama özellikleri, yapım sistemi ve malzeme kullanımı tespit edilmiştir. Daha sonra bu konutlara ait yerleşim, plan ve cephe özelliklerinin tipolojik analizi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY ON TRADITIONAL OSMANİYE HOUSES BERNA BANU BAŞLAMIŞ DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Insructore Dr Seyhan YARDIMLI Year: 2003, Page: 117 Jury : Insructore Dr Seyhan YARDIMLI Prof Dr Erkin ERTEN Prof Dr Erdoğan GÜLTEKİN In this study the traditional house architecture between 1865 and 1950 years in Osmaniye have been investigated. The historical development of city, socioeconomic life and cultural structure of the society which effects the form of these houses have been researched. The physical and surrounding knowledges of Osmaniye have been explored. The traditional Turkish house architecture in Anatolian have been investigated. In order to that 20 traditional houses have been chosen m Osmaniye. The physical characteristics and general planning characteristics, construction and using of material have been defined. Than the typological analyses of settlement, plan and elevation have been made of the traditional houses in Osmaniye.