Üç farklı lif rengine (yeşil, kahverengi ve beyaz) sahip pamuk genotiplerinin (Gossypium hirsutum L. ) yaprak, lif, tohum kabuğu ile tohum iç kısmının, ağır metal - mikro besin elementi konsantrasyonlarının saptanması
Cotton genotypes (Gossypium hirsutum L. ) which have three different fiber colour determine heavy metal - micronutrient concentrations of cotton leaf, fiber, seed coat and seed inside
  1. Tez No: 135594
  2. Yazar: KENAN BOYACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZER SİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal renkli pamuk, micro besin elementi- ağır metal, lif, yaprak, pamuk tohumu, Natural Colored Cotton, micronutrients - heavy metals, fiber, leaf, cotton seed n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, üç farklı lif rengine (beyaz, kahverengi ve yeşil) sahip pamuk genotiplerinin (Gossypium hirsutum L.), yaprak, lif, tohum kabuğu ve tohum iç kısmının, kimi ağır metal-mikro besin elementi (Cu, Mn, Fe and Zn) konsantrasyonlarının saptanması amacı ile yürütülmüştür. Bakır konsantrasyonu, beyaz, kahverengi ve yeşil renkli liflerde, sırayla, 0.92, 1.23 ve 1.58 mg/kg. Mangan konsantrasyonu, beyaz, kahverengi ve yeşil renkli liflerde, sırayla, 4.73, 6.94 ve 11.20 mg/kg. Çinko konsantrasyonu, beyaz, kahverengi ve yeşil renkli liflerde, sırayla, 2.27, 2.94 ve 5.49 mg/kg. Demir konsantrasyonu, kahverengi, beyaz ve yeşil renkli liflerde, sırayla, 4.24, 7.29 ve 12.43 mg/kg. Demir konsantrasyonu, kahverenkli liflerde, 4.24 mg/kg ile en düşük. Çinko konsantrasyonları, beyaz ve kahverekli liflerde, sırayla 2.27 ve 2.94 mg/kg üe en düşük ve benzerdir. Fakat, yeşil renkli liflerde 5.49 mg/kg ile en yüksek değerdedir. Pamuk genotiplerinin, incelenen tasımlarında, ağır metal - mikro besin elementi konsantrasyonların, genelde beyaz lifli pamukta en düşük, buna karşılık yeşil lifli pamukta en yüksek, kahverengi lifli pamuktaki konsantrasyonlar ise beyaz ve yeşil lifli pamuktaki konsantrasyonlar arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the concentrations of some heavy metal - micronutrient (Cu, Mn, Fe and Zn) in the leaves, fibers, seed coats and kernels of the three different colored (white, brown and green) natural cotton genotypes (Gossypium hirsutum L.). The concentration of the copper in the fibers of the white, brown and green colored were 0.92, 1.23 and 1.58 mg/kg respectively. The concentration of the manganese in the fibers of the white, brown and green colored were 4.73, 6.94 and 11.20 mg/kg respectively. The concentration of the zinc in the fibers of the white, brown and green colored were 2.27, 2.94 and 5.49 mg/kg respectively. The concentration of the iron in the fibers of the brown, white and green colored were 4.24, 7.29 and 12.43 mg/kg respectively. The concentrations of iron were lowest with 4.24 mg/kg in fibers of brown colored. The concentrations of zinc were lowest and similar with 2.27 and 2.94 mg/kg in fibers of white and brown colored cotton, respectively. But were the highest with 5.49 mg/kg in fibers of green colored cotton. The concentrations of heavy metal-micronutrient in the parts of the cotton genotypes examined, were lowest in the white colored cotton fiber genotype, however the highest values were obtained from green colored cotton fiber genotype, but the brown colored cotton fiber genotype values were between the white and the green colored cotton fiber genotypes.