Çukurova koşullarında buğdaygil ve baklagil yem bitkileri karışımlarının biomas üretim kapasitelerinin saptanması üzerine bir araştırma
A Research on the determination of biomass production capacity of Poaceae and Fabaceae forages mixtures under the Çukurova conditions
- Tez No: 135593
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SAĞLAMTİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karışım, Biomas, Yem Bitkisi, Baklagil, Buğdaygil, Mixture, Biomass, Forage, Fabacea, Poacea n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA BUĞDAYGİL VE BAKLAGİL YEM BİTKİLERİ KARIŞIMLARININ BİOMAS ÜRETİM KAPASİTELERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Yasemin RALİÇE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Yıl: 2003 Sayfa:55 Jüri: Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Mustafa GÖK Bu araştırma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanında bulunan taban arazide, üç farklı buğdaygil [buğday (Triticum aestivum L.), tritikale (Triticale), tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.)] ve iki farklı baklagil [adi fiğ (Vicia sativa L.), iskenderiye üçgülü (Trifolium multiflorum L.)] yem bitkisi karışımlarının biomas üretim kapasitelerinin saptanması amacıyla 2001-2002 yetiştirme sezonunda bir yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, en yüksek yaş ot verimi (6875 kg/da) ve yaş biomas (7643 kg/da) fiğ+buğday karışımından elde edilmiştir. En yüksek kuru ot verimi (1718 kg/da), kuru otta azot verimi (46.37 kg/da) ve kuru biomasta toplam azot verimi (49.49 kg/da) ise saf iskenderiye üçgülünden elde edilmiştir. En yüksek kuru kök verimi (420 kg/da), kuru kökte azot verimi (7.77 kg/da) saf tritikaleden elde edilmiştir. En yüksek yaş kök verimi saf tek yıllık çimden (1875 kg/da) ve kuru biomas (1873 kg/da) iskenderiye üçgülü+tritikale karışımından elde edilmiştir. Sonuç olarak, buğday ve tritikalenin baklagil yem bitkileri ile karışımı, saf olarak da iskenderiye üçgülü, tek yıllık çim ve tritikale ekimi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc A RESEARCH ON THE DETERMINATION OF BIOMASS PRODUCTION CAPACITY OF POACE A AND FAB ACEA FORAGES MDCTURES UNDER THE ÇUKUROVA CONDITIONS Yasemin RALİÇE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTIE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS Supervisor: Prof. Dr. Turan SAGLAMTİMUR Year: 2003 Pages: Jury: Prof. Dr. Turan SAGLAMTİMUR Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Mustafa GÖK This research was carried out to determine of biomass production capacities of three different poacea forages [wheat (Triticum aestivum L.), triticale {Triticale,), annual ryegrass (Lolium multiflorum L.)] and two fabacea forages mixtures [vetch (Vicia sativa L.), berseem clover (Trifolinm alaxandrinum L.)] at the Çukurova Universty, Agriculturel Faculty, Field Crops Department Research and Implementation Area in 2001-2002 growing season. At the end of the research, the highest green herb age are yield (6875 kg/da) and biomass yield (7643 kg/da) were obtained from vetch+wheat mixture. The highest hay yield (1718 kg/da), nitrogen yield (46.37 kg/da) in hay and total nitrogen yield in hay (49.49 kg/da) were obtained from pure berseem clover. The highest dry root yield (420 kg/da), nitrogen yield in dry root (7.77 kg/da) were obtained from pure triticale. The highest fresh root yield (1875 kg/da) from pure annual ryegrass and dry biomass (1873 kg/da) from berseem clover+triticale mixtures. As a result, wheat and triticale mixtures with legumes and pure berseem clover, annual ryegrass and triticale can berecommened for high biomass yield.