Kapadokya bölgesinde Mustafapaşa kasabasında geleneksel evlerin incelenmesi
Research of traditional houses of Mustafapaşa Town in Cappadocia region
- Tez No: 135595
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: topoğrafik yapı, taş, mekansal gelişim, topographic building, stone, place development II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kapadokya'nın topoğrafık yapısına uygun olarak mimari açıdan en etkili gelişen yer, Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa Kasabasıdır. Çalışmamızda, Kasabanın plan tipleri cephe süsleme özellikleri araştırılmıştır, öncelikle kentin mimarisinin oluşumundaki etkenler incelenerek, mimari gelişimi ortaya konulmuştur. Son bölümde ise örnekleme çalışmaları ile yapıların belirleyici mimari özellikleri açıklanmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilerin, Kapadokya mimarisi hakkında genel bir fikir edinilmesini sağlayarak, bir çok araştırmacı ve tasarımcı için yönlendirici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The most effective developing place in architectural respect fitting the topographic structure of Cappadocia is the Mustafapasa Town which is connected with Ürgüp. In our study, plan types and side decoration characteristics are researched. At first, architectural progress is put forward by examining the hactors of the architectural formation of the town. In the last part, charac teristic architetural propertres of buildings are explamet by the study of types. It is thought, data supplied in this study will guide lost of researchers and designers by giving a general idea of Cappadocia's architecture.