Toprak izolatı Pseudomonas suşlarının pestisit biyo parçalama düzeyleri
The soil isolates Pseudumonas strains pesticide biodegradation levels
- Tez No: 135598
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SADIK DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas sp, Klorpirifos, Biyolojik Parçalanma, TKP, GK-KS, Pseudomonas sp, Chlorpyrifos, Biodegradation, TCP, GC-MS
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada toprak izolatı Pseiıdomonas sp. suşlarmın klorpirifos'u biyolojik olarak parçalaması ve parçalanma ürünleri araştırılmıştır. Pestisit uygulanmış topraktan izole edilen ve P3, P4 ve P15 suşlan Pseiıdomonas sp. olarak tanımlanmış ve çalışmalarda kullanılmıştır. Bu suşlann minimal tuzlar besiyerinde klorpirifos'u parçaladığı belirlenmiştir. P3 ve P15 suşlannın klorpirifos'lu besiyerindeki bakteri gelişimi klorpirifos'suz besiyerindekinden iki kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Klorpirifos miktarmdaki en yüksek düşüşün olduğu periyotlarda, toplam bakteri sayısında en yüksek artışın olduğu belirlenmiştir. Klorpirifos'un besiyerlerindeki azalışı gaz kromotografisi (GK) ile analiz edilmiştir. P4 susunu diğer suşlardan daha hızlı olarak klorpirifos'u parçaladığı belirlenmiştir. İnkübasyonun 12 saatinde besiyerinde klorpirifos'un %89.1'inin azaldığı belirlenmiş 48. saatte besiyerinde klorpirifosun başlangıçtaki konsantrasyonunun sadece %4.3'ünün kaldığı tespit edilmiştir. P3 susu ilk 12 saatte başlangıçtaki klorpirifos'un %76.1'ini parçaladığı, P15 susunun ise %51.2'sini parçaladığı belirlenmiştir. Kontrol besiyerindeki klorpirifos miktarındaki azalış bakteriyle yapılan çalışmalara oranla çok fazla olmadığı tespit edilmiştir. Kontrol besiyerindeki klorpirifos miktarında inkübasyonun 12. saatinde başlangıçtaki konsantrasyonunun sadece %3.4'ünün azaldığı tespit edilmiştir. 96. saatte bakterili besiyerlerinde hiç klorpirifos tespit edilemezken kontrol besiyerinde klorpirifos'un %42.3'ünün sıvı çözeltide parçalanmadan kaldığı belirlenmiştir. 96. saatteki parçalanma ürünlerinin tayini gaz koromatografisi kütle spektrometresi (GK-KS) birleşik sistemi kullanılarak belirlenmiştir. Bakteriyle çalışılan besiyerlerinde klorpirifos'un parçalanma ürünü olan 3,5,6-trikloro-2-piridinol (TKP) tespit edilmiştir. Kontrol besiyerinde ise besiyerinde kalan klorpirifos piki oldukça belirgin bir şekilde gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study biodegredation of chlorpyrifos by soil isolates of Pseudomonas sp. strains and its degradation products were studied. The isolates strain named as P3, P4 and PI 5 were used for this study, which were isolated from pesticide pre-treated soil. This strains were biodegrated chlorpyrifos in minimal salt medium. P3 and PI 5 strain were better growth in the medium with chlorpyrifos than that of without chlorpyrifos. It was also observed that while the amount of chlorpyrifos decrases in the highest degree, the highest bacteria growth was determined. The decrease of chlorpyrifos in the medium was determined by gas chromatography (GC). P4 strain was degraded chlorpyrifos fester than that of other strains. In the hour of 12th of incubation, in the chlorpyrifos amount a decrease by 89.1% was determined; in the hour of 48th it was 4.3 % which remained from the first concentration of chlorpyrifos in the medium. P3 strain degraded 76.1% of chlorpyrifos in the first 12th hour, while P15 strain degraded 51.2 % of it. The abiotic degradation of chlorpyrifos was less than biotic one in the conrol medium. In the hour of 12* it was 3.4 % which reduced from the first concentration of chlorpyrifos in the control medium. Chlorpyrifos was not determined in the medium with bacteria in the 96th hour, while in the control medium the 42.3 % of chlorpyrifos was remained in the solution withouth degradation. The degradation products of chlorpyrifos in 96th hour was determined gas chromatoraphy-mass spectrometer (GC-MS). 3,5,6-trichloro-2-pyridinol (TCP) was determined as degradation product of chlorpyrifos. The clear pike of chlorpyrifos was observed in the control medium.