Çevre yönetim sistemleri uygulamalarının işletmelere sağladığı faydalar: Bir örnek çalışma
Benefits of environmental management systems implementation for companies: A case study
- Tez No: 135599
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ÇYS, ISO 14001, çevresel performans, belgelendirmenin faydaları, EMS, ISO 14001, environmental performance, benefits of certification
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMLERİ UYGULAMALARININ İŞLETMELERE SAĞLADIĞI FAYDALAR : BİR ÖRNEK ÇALIŞMA BETUL POLAT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Fuat BUDAK Yıl:2003, Sayfa:83 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Fuat BUDAK Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL Son yıllarda, teknolojik gelişmeler ve buna bağlı olarak üretim araçlarında yaşanan hızlı değişimlerden dolayı çevre sorunlarına gün geçtikçe daha çok önem verilmeye başlanmıştır. Bu amaçla bu problemlerin çözümleri ile ilgili çevre yönetim sistemleri geliştirilmekte ve çevre kirliliği sistemli olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmada, çevre korumasına yönelik geliştirilen TS-ISO 14001 Çevre Yönetim Standardı incelenerek, belgelendirmenin işletmeye sağladığı faydalar değerlendirilmiştir. Bu amaçla, Çukurova bölgesinde faaliyet gösteren ISO 14001 uygulamalarını gerçekleştirmiş bir işletme ele alınmıştır. İncelenen işletmede ISO 14001 Çevre Yönetim Standardının uygulanmasıyla, çevresel, ekonomik ve yönetimsel performanslar açısından olumlu değişimler sağlandığı belirlenmiştir. Ayrıca bu sistemin, endüstriyel işletmeler ve çalışanları bakımından çevre bilincini geliştiren bir sistem olduğu ve ülkemizde uygulanmasının gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS BENEFITS OF ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS IMPLEMENTATION FOR COMPANIES: A CASE STUDY BETUL POLAT DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor: Asst. Prof. Fuat BUDAK Year:2003, Pages: 83 Jury: Asst.Prof.Dr. Fuat BUDAK :Prof.Dr.Ahmet YÜCEER :Assoc.Prof.Haydar ŞENGÜL In recent years, environmental issues have gained more and more importance due to the technological progress and the rapid change of production tools. For this reason, Environmental Management Systems has been developed in order to solve environmental problems. Additionally, it was also started to investigate to environmental problems systematically. In this study, ISO 14001 Environmental Management Standard developed for the aim of protection of environment was investigated and the benefits of certification in the company were assessed. In order to achieve this, a company in Çukurova which has already implemented ISO 14001 system was studied. It was found that the implementation of ISO 14001 Environmental Management Standard in the company has yielded better results in terms of environment, management and economical performance. In addition of these it was also found that this system has yielded better understanding of environmental issues for both industry and for personnel working in the industry. Finally it was determined that the use of this system is very important in our country.