Roma Hamamı ve çevresinin (Ankyra Antik Kenti) yerleşim dokusunun günümüze değin bozunumunun saptanması
Determination of the contemporary degradation of the settlement pattern of the Roman Baths and its environs (Archaic Ancyra)
- Tez No: 135640
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Arkeometri, Archeology, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Antik Ankyra, Roma Hamamı, Kaza Çalışması, Mülkiyet, Topografya, Archaic Ancyra, Roman Baths, Excavating, Ownership, Topography
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Roma hamamı, Ankara-Ulus Meydanından Yıldırım Beyazıt Meydanına giden, Çankırı Caddesi üzerindeki yolun solundadır. Tarihi Hamamın kalıntıları zamanımıza kadar gelmiştir. Çevresi duvarlarla çevrilerek müze haline getirilmiştir. Roma Devrinin görkemini taşıyan izlerle dolu kalıntılarından anlaşılacağı üzere, Antik Ankyra şehri zamanın en modern şehirlerinden biriydi. Roma Hamamı da o zamanın teknolojisi ile donatılmıştır. Soyunma yerleri, sıcak, soğuk ve ılık bölümler bugün hala belirgin olarak durmaktadır. Bu çalışmada, Roma Hamamı ve çevresindeki geçmişten günümüze kadar olan mülkiyet ve topoğrafik durum incelenmiştir. Ayrıca bu alanda yer alan eski yollar ve sınırlar haritalar üzerinde gösterilmiştir. Roma Hamamı ve çevresine ait yükseklik değerleri, birbirlerine göre konumlan renklendirilerek çizilmiştir. Tüm haritalar sayısal hale getirilmiştir. Günümüz bilgisayar programlan kullanılarak hamamın bulunduğu alanın ve çevresinin sayısal arazi modelleri oluşturulmuş ve farklı meslek dallarının konulan ile ilgili çalışma yapmalan için kullanımlarına sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Roman baths are on the left side of the Çarıkın street which follows the route from the Ankara-Ulus square to the Yıldırım Beyazıt square. The ruins of the old bath have survived up to the present. In the settlement context, the ruins exhibit the magnificence of the Roman period. Archaic Ancyra was one of the modern cities in that period with well equipped baths having dressing as well as hot and cold rooms which are still intact. The ownership and topografic structure of the Roman baths and its environs were primarily examined in this thesis. Accordingly the ancient roads and boundaries were shown on renewed maps and the elevations of the surroundings of the Roman baths were coloured with their relative locations. All maps were digitised and the digital terrain models of the area were developed. The ultimate products of the thesis, we believe, are to be appreciated for use by disciplines close to the subject.