Bazı yeni şeftali ve nektarin çeşitlerinin Çukurova koşullarındaki performanslarının incelenmesi
Invertigations on the performances of some new peach and nectarine cultivars grown in Çukurova conditions
  1. Tez No: 135639
  2. Yazar: ÖZLEM TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYZİN KÜDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeftali, Nektarin, Erkencilik, Adaptasyon, Kalite, Peach, Nectarine, Earliness, Adaptation, Quality
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, 2001-2002 yıllan arasında Adana'da bulunan Ç.Ü. Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezî (POZMER) ılıman iklim meyveleri bahçesinde yürütülmüştür. Denemeye alman 6 şeftali ve 7 nektarin çeşidi içerisinde ilk çiçeklerime 11 Şubat'ta Gransun nektarin çeşidinden elde edilmiştir. GF 677 anacı üzerine aşılı ağaçlar oldukça iyi bir gelişme göstermiş ve birinci yılda meyveye yatmıştır. 2002 yılında ilk derim 10 Mayıs'ta Francoise ve Maycrest şeftali çeşitlerinde yapılmıştır. Bu çeşitleri 13 Mayıs'ta derilen Early Maycrest ve Superred (N) çeşitleri izlemiştir. Armking nektarin çeşidi gerek ağaç basma verim (kg/ağaç) ve gerek gövde kesit alanına düşen verim (kg/ cm2) bakımından en verimli çeşit olmuştur. En iri meyveler ise Francoise, Silver King (N), Early Maycrest ve Romestar çeşitlerinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out during 2001-2002 at temperate zone fruits orchards of POZMER (C.U. Pozanti Agricultural Research Center) in Adana. The first flowering was obtained from Gransun nectarine cultivar among 6 peaches and 7 nectarines on the 1 1& of February. The trees on GF 677 rootstock showed very good development and gave rather good fruit set in the first year. In 2002, the first harvesting date was on the 10th of May in Francoise and Maycrest peaches. Gransun (N), Early Maycrest and Superred (N) followed these cultivars on the 13th of May. Armking nectarine cultivar was the most fruitful cultivar both for the yield per tree (kg/tree) and yield per trunk cross sectional area (kg/cm2). The biggest fruits were obtained from Francoise, Silver King (N), Early Maycrest and Romestar.